Könyvajánló: Joris Luyendijk - Elkendőzött Valóság

Ebben a posztban egy kedves olvasónk által írt  könyvajánlót közlünk.

Az "Elkendőzött valóság" című könyv szerzője Joris Luyendijk, holland író, tudósító, aki 1971-ben született Amszterdamban. Luyendijk Amszterdamban, Kansasben és Kairóban folytatott tanulmányokat. Első könyve 1998-ban jelent meg, amely egy nyugati megfigyelő szemszögéből mutatja be az egyiptomi társadalmat.

 
Könyvajánló: Joris Luyendijk - Elkendőzött Valóság
 
 
"Ahogy az egykori amerikai külügyminiszter, Henry Kissinger Diplomácia című alapművében józanul megfogalmazta: ,,A Közel-Keleten külföldi, többnyire európai hatalmak húzták meg a határokat, azzal a céllal, hogy könnyebben uralmuk alatt tarthassák a régiót." Ezért is olyan egyenesek a határok az arab világban, mintha vonalzóval húzták volna meg azokat: mert azzal is húzták meg, nyugati kormányok, amelyek nem a helyi lakosság érdekeit tartották szem előtt.
 

A Kissinger által írtak olyan tényeket tartalmaznak, melyről a legtöbb embernek fogalma sincs. Ilyen, és ehhez hasonló történelmi igazságok nélkül lehetetlen megérteni a közel-keleti helyzetet, és a nyugati emberek számára a média sem éppen abból az irányból közelíti meg és mutatja be az ott zajló eseményeket, melyek a tisztánlátás rögös útján kalauzként szolgálnának.

A könyv holland szerzője, aki több évet töltött a Szentföldön és a környező arab országokban, leplezetlenül igyekszik bemutatni az Elkendőzött valóság című művében a nyugati média hibás és felületes gyakorlatát, mellyel "kissé" elfogultan és egyoldalúan tárják elénk a világ egyik legforrongóbb régiójának eseményeit.

A szerző nem antiszemita vagy Izrael-ellenes, ugyanúgy próbál elfogulatlan és őszinte lenni az arab országok túlkapásaival és diktatúráinak gyomorforgató szokásaival, mint a zsidó államéval. Mindeközben olyan elfeledett és nem említett adalékokkal szolgál, melyek segítik az olvasót abban, hogy tisztábban lássák a kialakult helyzetet, és annak gyökereit. A könyv - bár többször provokatívnak tűnhet - nem manipulatív, a 30 másodperces TV-s bevágásokon "edződött" olvasónak muszáj látnia az érem másik oldalát is.

A közvélemény a közel-keleti kérdésben iszonyúan megosztott, de leginkább arab ellenes. Ebben hatalmas szerepe van a nyugati média egyoldalú híradásainak is, de mindenekelőtt a hiányos ismereteinknek. Miért nem fogadták el a palesztinok az Izrael által elfoglalt területek 95%-át a békülési folyamat részeként? Komolyan 5%-on megy a vita? Mi annyit láttunk az egészből, hogy az egyik fél tesz egy "nemes" gesztust, a másik pedig nem él vele. Azt azonban már elfelejtették hírül adni, hogy a maradék 5% olyan stratégiailag fontos terület, mely tulajdonképpen körbeöleli és kontroll alatt tartja az odadobott 95%-ot. Ugye, hogy így már nem ugyanaz a felállás?

A könyv elolvasása után nem leszünk Közel-Kelet szakértők, mint ahogy a szerző sem tartja magát annak.

Fontos megértenünk viszont annak a folyamatát, hogy egy tüntetés, hogy lehet a CNN bemutatásában lázongó és mindenre elszánt fundamentalista tömegek nyugatellenes megmozdulása, miközben valójában csak néhány, leginkább az adott kormányzat által "felbérelt" statiszta színjátékáról van szó. A Joris Luyendijk ilyen és ehhez hasonló háttér információk segítségével igyekszik felnyitni szemünket, hogy úgy próbáljuk látni és elképzelni az eseményeket, hogy az minél inkább a valóságot tükrözze.

Szerző:  mosquito

 


 

 

Joris Luyendijk: Elkendőzött valóság. Közelkép a Közel-Keletről

Nyitott könyvműhely kiadó

 

· 1 trackback Címkék: közel kelet könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr71458389

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.18. 19:05:19

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.Ildiko 2009.10.18. 21:43:09

5 % hogyan tud körülölelni és kontroll alatt tartani a 95 %-ot ???
És miért kell úgy fogalmazni, hogy "odadobott" ? Ez eleve egy álláspontot közvetít, bizonyos érzetet kelt, ami megint nem biztos, hogy a "valóság". Mi a valóság ? Kinek mi. Persze fontos, hogy igyekezzünk a legkorrektebben szemlélni egy konfliktust (illetve a feleket)

Az, hogy "a közvélemény a közel-keleti kérdésben iszonyúan megosztott, de leginkább arab ellenes" hol lehet tapasztalni ? Én nem tapasztalom, inkább az ellenkezőjét. Európa az utóbbi években inkább toleráns, megengedő politikájáról ismert.
A nyugat eszméletlen sok pénzzel támogatja például a "palesztin arabokat". Hol van itt az "arabellenesség" ?

Egyébként Isten áldja őket.

atomvillanas 2009.10.18. 21:50:34

Ugy lehet 5%-al kontroll alatt tartani 95%-ot, ahogy most a West Bank barrier menten megvalosul, azt hiszem ez nem szorul tovabbi magyarazatra.

Az "odadobott" valoban nem a legjobb szo, tenyleg felrevezeto lehet.

J.Ildiko 2009.10.19. 14:00:45

De, további magyarázatra szorul. Kérdés mi az 5 % pontosan ? (Mert ugye nem a WB barrier, ez csak példa volt). És kinek miért kell ?

Biztos vagyok abban, hogy a kérdés még annál is bonyolultabb és mélyebb, mint ahogy ez a könyv felvázolja.

Tilikov (törölt) 2009.10.20. 12:36:44

Úgy látom megvan a könyvtárban, úgyhogy ki is veszem. Engem is érdekelne mi is ez az 5% pontosan. Így látatlanba én azokra a nyúlványokra és enklávékra tippelnék amelyek belenyúlnak a palesztin területek belsejébe. És hogy kinek miért kell? Izraelnek ez felvonulási területként funkcionál, a palesztinoknak meg arra kéne, hogy ne legyen az országuk belsejében idegen felvonulási terület.

fehérfarkas 2010.02.15. 08:50:42

elolvastam a könyvet, és ez az 5%-os dolog abszolút egy lényegtelen momentum a könyvben, és a szerző sem tartotta túl fontosnak, sokkal inkább csak elgondolkodtató kérdésföltevésnek, hogy tényleg "csupán" 5%-ról szólna a vita és a véres merényletek? vagy valami más van emögött?

természetesen valami más van emögött, amit a nyugati médiából rendszeresen kihagynak - és erről szól a könyv, hogy miért maradhatnak ki fontos információk
én azért tartom hitelesnek a könyvet mert van néhány arab ismerősöm, és magam is többször voltam arab országokban és a saját szememmel tapasztaltam a valóság és a hírek közti ellentmondást
+ mert valamennyire ismerem a hazai médiát belülről, ami ugyanígy működik, csak külpol helyett belpol a téma

TetraB 2011.12.18. 18:09:46

@j. i: amennyit én beleolvastam, azt láttam, hogy a szerző nem szépíti a palesztin vezetőket sem. például megemlíti, hogy a diktatórikus palesztin vezetés miatt nem azok a palesztinok kerülnek a média közelébe, akik objektívabb és árnyaltabb nézetet képviselnek. a palesztinok egyrészt sokkal kevésbé használják fel a médiát és akkor sem megfelelően.

süti beállítások módosítása