Irán Szaúd-Arábiát fenyegeti

 

Irán tegnap arra figyelmeztette Szaúd-Arábiát, hogy ne támogassa tovább a jemeni kormány azon célját, hogy leverjék a siíta muszlim felkelőket.
 
Egy héttel a szaúdi légicsapások után és azután, hogy Rijád tengeri blokádot vezetett be, hogy a felkelőkhöz ne érkezhessen több fegyver, Irán olyan nyilatkozatokat tett, melyek bizonyára fokozni fogják a feszültséget a térség nagyhatalmai között.
 
“Azoknak, akik olajat öntenek a tűzre, tudniuk kell, hogy őket sem kíméli meg semmi a felszálló füsttől”, mondta Manoucher Mottaki, iráni külügyminiszter egy Szaúd-Arábiához intézett egyértelmű figyelmeztető nyilatkozatban. Szaúd-Arábia azután indított légitmadást a houthi felkelők ellen, hogy azok a múlt héten átvették az irányítást egy határmenti szaúdi város felett.
 
Míg Irán többségében siíta muszlim ország, mely támogatja a régióban található siíta csoportosulásokat, főként Libanonban és Irakban, addig Szaúd-Arábia szunnita muszlim állam.
 
A siíta felkelők ali Abdullah Saleh, jemeni elnököt azzal vádolják, hogy lehetővé teszi, hogy a szunnita iszlám szaúdi ágát képviselő, puritán wahhábiták egyre nagyobb erőre tegyenek szert Jemenben. Habár Jemen lakossága nagyobb részt szunnita, elnöke mégis siíta muszlim. Szaúd-Arábia, melyet nyugtalanítanak, hogy a felkelők többször is átlépték a nem megfelelően kialakított határvonalakat, ragaszkodott hozzá, hogy légicsapásai addig folytatódnak, míg a felkelők vissza nem vonulnak.
 
Egy szaúdi határőrt megöltek a kezdeti harcokban, amikor huszi fegyveresek a múlt héten elfoglalta Jabal al-Dukhant. Legalább még négy katona meghalt, amikor visszafoglalták a várost a felkelőktől, akik állítólag tankokkal is fel voltak szerelkezve.
 
Khaled bin Sultan, a szaúdi védelmi miniszter helyettes elmondta, a felkelőknek “több tíz  kilométerre kell visszavonulniuk” Jemenbe, hogy a szaúdi légitámadás befejeződjön. A felkelők szóvivője elmondta, a szaúdi erők megpróbáltak létrehozni egy védőzónát és aláaknázni a területet, hogy a houthi felkelőket visszavonulásra kényszerítsék.
 
A jemeni kormány, melyet Szaúd-Arábia támogat, azzal vádolta Iránt, hogy támogatja a felkelőket és elmondta, hogy a múlt hónap folyamán öt iránit ejtettek foglyul, akik egy hajórakományi fegyvert próbáltak becsempészni a felkelőknek.
 
Az Iránt kritizálók szerint az, hogy Irán egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz a régióban található militáns csoportok támogatására, azt mutatja, hogy ki akarja terjeszteni befolyását és aláásni riválisait, különösen azokat, akik szövetségben állnak az USA-val.
 
A múlt héten az izraeli haditengerészet beszámolója szerint óriási rakomány rakétát és más fegyvereket fogott el, melyek állítólag Iránból érkeztek a libanoni Hezbollah támogatására.
 
Az egyre növekvő feszültségek közepette az Egyesült Államok, hogy támogassa a jemeni hadsereget, a héten aláírt egy megegyezést a két ország közti együttműködésről a katonai kiképzés és a hírszerzés terén.
 
 

 

Forrás: Times Online
 

 

Címkék: irán szaúd arábia jemen szunnita siíta al houthi felkelés wahhábita

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr131520834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.11.13. 20:16:24

a fene tudja, hogy itt kinek szurkoljon az ember. Félő, hogyez sem járul hozzá a demokrácia terjedéséhez :)

nemzetiszocialista 2009.11.13. 21:14:31

@peetmaster:
Már az sem tiszta,hogy az USA kit támogat...Oltári nagy a megosztottság,miközben Izrael a tenyerét dörzsöli.Ez az állapot csak Izrael előnyére válik. Tényleg érdekes,hogy az arabok 60 éve nem jutottak el arra pontra,hogy nem egymást kell ölni,hanem erőiket közösen Izrael ellen kell fordítani,ha boldogulni akarnak.

Galak (törölt) 2009.11.13. 21:40:35

@nemzetiszocialista: Na látod, milyen arab vagy muszlim összefogást remélsz itt? Ez csak ábránd.

Lacapc 2009.11.14. 18:21:20

Ideje hogy a muzulmán világ végre a saját háza táján seperjen egy kicsit...Több tízmillió nő állatnál is rosszabb sorban tartása (pl. Jemenben), teljes jogfosztottság, analfabétizmus, politikai elítéltek, diktatúrák. ezek a jelenségek nem egy 30ezer négyzetkilométernyi ország miatt vannak. És nem is "nyugati civilizáció" kényszeríti ezeket az muszlimokra

nemzetiszocialista 2009.11.14. 19:37:28

@Lacapc: No ez a mi problémánk...Mindenképpen rájuk akarjuk kényszeríteni a mi életformánkat,felfogásunkat. Miért kellene? Az az ő világuk,az ő tötrténelmük és az ő megszokott életformájuk. Biztos,hogy a miénk a jó??? Ugyan már! Amiben mi élünk az egy semmirevaló értéktelen posványszagú,kendergőzös kissé alkoholszagú demokrácia-féle,mert még az sem igazán tökéletes. Ezt akarjuk rájuk erőltetni. Igazuk van,ha nem kérnek belőle.Én sem kérnék ebből,ha lehetne választani. A nők pedig majd kivívják maguknak ott a jogaikat,ne mi vivjuk itt ki helyettük. Az USA is folyamatosan arra fázik rá,hogy exportálni akarja a maga rendőrállam demokráciáját.Ki a francnak kell az a Közel-Keleten? Senkinek.Csak Izrael veszi a lapot anyagi érdekeltségek miatt. Az arab világ másképpen él.Köszöni szépen ,de nem kér a jóból...

Lacapc 2009.11.16. 17:27:22

tulajdonképpen meg kellene azt állapítani, hogy ki az "rájuk" (akarjuk kényszeríteni a mi életfelfogásunkat stb)? Ebben a szenvedő "rájuk"-ban van az a 14 éves iraki lány is, akit miután megerőszakoltak, még meg is következtek paráznaságért? Vagy az az ellenzéki író, akit megnyomorítottak egy iráni börtönben? Mert szerintem ők pont azok, akik igényelnének egyfajta nagyobb szabadságot. De legalábbis emberhez méltó egyetemes jogokat. Ki mondja meg, hogy azokra kell figyelni, akik nem akarnak változást? Miért nem azokra akik akarnak? Ők nem ugyanolyan muszlimok?

Söci 2010.07.14. 07:56:16

@nemzetiszocialista: Hát te egy hülye idióta vagy bazdmeg. Ha te most ezeket komolyan írtad... Nem fogod fel a valóságot?

nemzetiszocialista 2010.07.20. 19:54:41

@Söci: A Te valóságérzeted más mint ott keleten az Övék.Ne akarj megváltó lenni, arra már ott volt valami názáreti és ő is rábaszott,de nagyon!Vedd már észre Te itt vagy a magad ki demokrácia érzetedben (ami persze hazugság),és ne akard ezt a szart exportálni.
Vedd meg a Kindertojásodat,nézz multiplexet,szívj egy kis kendert,kólázzál keményen,üsd a számítógépet és kiálts közben hurrát! Ez a demokrácia,de jó nekem !!! És közben egy teleszart búvárruha vagy !!!

süti beállítások módosítása