Bukarest: ne dolgozzanak románok az izraeli telepeken

2013.12.10. 22:22 kozelkelet

Diplomáciai csörte kerekedett Izrael és Románia között abból, hogy a bukaresti kormány a hírek szerint bejelentette: nem engedélyezi a román vendégmunkásoknak az izraeli megszállás alatt levő ciszjordániai területeken kialakított telepeken való munkavégzéstértesült az al-Dzsazíra.

Ezt az izraeli katonai rádió jelentette kedden. Izrael és Románia között 2012-ben szakadtak meg a román vendégmunkások „importálásáról” szóló tárgyalások, de májusban, a Ponta-kabinet felállásakor izraeli kezdeményezésre folytatódott a párbeszéd a felek között. A mostani híreket a Tel Aviv-i román nagykövetség egyelőre nem kommentálta.

Izrael egyébként a héten másodszorra rúgta össze a port egy uniós tagállammal; Hollandiával azért szólalkozott össze, mert Mark Rutte holland miniszterelnöknek kellett volna felavatnia vasárnap az izraeli-gázai határon felállított új biztonságtechnikai rendszert.

Az Európai Unió árgus szemekkel követi az izraeli lakótelepek bővítését, legutóbb az unió külpolitikai főképviselője, Catherine Ashton közleményében úgy fogalmazott, hogy „minden olyan lépést el kell kerülni, amely akadályozhatja vagy zsákutcába juttathatja a folyamatban lévő (izraeli-palesztin) béketárgyalásokat". Az EU – írta akkor Ashton – a nemzetközi jog szerint törvénytelennek tekinti a telepek bővítését.

Az unió júliusban fogadta el azt a januárban hatályba lépő irányelvet, amely megtiltja a palesztin területeken (így Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben) élő zsidó telepesek támogatását.

Forrás: Al-Jazeera

Címkék: palesztin ciszjordánia telepek Izrael Románia

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr605685291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása