Szaúd-Arábiában megnyílt az első nők által vezetett ügyvédi iroda

2014.01.04. 10:00 salamonmandy

s6.png

Baján Zahrán szaúdi ügyvédnő a napokban nyitotta meg ügyvédi irodáját Szaúd-Arábiában, ez a királyság történetében a legelső ilyen vállalkozás – olvasható az Al-Arabiya arab nyelvű honlapján.

Mindez néhány héttel azután történt, hogy az Igazságügyi Minisztérium bejelentette, négy női ügyvédnek adja meg az engedélyt a praktizálásra, azzal a kikötéssel, hogy csak nőket védhetnek.

Az ügyvédnő elmondta, hogy a lépés a szaúdi nők javát fogja szolgálni és tagadta, hogy munkájukat csak a nők védelmére korlátozták volna, majd hozzátette: „A szaúdi ügyvédnőknek joguk van férfit és nőt is védeni.”

A reakciókkal kapcsolatban elmondta: „Mindegyik pozitív volt mióta 2013. október 10-én megkaptuk a praktizálási engedélyt és Twitter-oldalamon is több száz gratulációt is kaptam.”

Zahrán hozzátette, hogy a bíróságokon elfogadóak velük, legyen szó akár a bírákról, akár más bírósági alkalmazottakról.

Zahrán az Arab Newsnak adott interjújában elmondta, cégének célja, hogy küzdjön a szaúdi nők jogaiért és problémáikat a bíróság elé tárja, hiszen sok esetben a férfi ügyvédek nem tudják megérteni egy női sértett problémáit és helyzetét. Zahrán egyébként évekig dolgozott jogi tanácsadóként, mielőtt megkapta volna az említett állami engedélyt.

Zahrán közölte: a múltban a szaúdi nők sokszor szembesültek azzal, hogy nem találtak női ügyvédet, aki képviselhetné őket a bíróságon, de az ügyvédi irodájának megnyitásával ez most meg fog oldódni, hisz készen áll, hogy mindkét nemet képviselje.

„Ez egy nagyon pozitív lépés és jelen pillanatban négyen vagyunk nők, akik megkaptuk az engedélyt, de reménykedem, hogy a jövőben a számunk növekedni fog” - fogalmazott.

Az ügyvédnő édesapja közölte: nagyon büszkék lányukra, aki határozottan kiáll a nők jogainak védelméért és elmondta, ez segíteni fog minden nőn, aki eddig a férfi ügyvédekkel nem tudott a problémáiról beszélni.

Az ügyvédőnek gratulált a dzsiddai Keresekedelmi Kamara elnöke, Mazen Battedzsí is, aki hangsúlyozta a saría törvénykezés fontosságát az élet minden területén. A férfi hozzátette, hogy az ügyvédnőknek a bíróságon is követniük kell a szigorú öltözködési és viselkedési előírásokat.

Címkék: szaúd arábia saría Szaúd-Arábia nők az iszlámban

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr865730492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása