A menekültügyön látszik elcsúszni Kerry béketerve

2014.01.06. 21:04 kozelkelet

kerry.jpg

Kerry váratlanul Szaúd-Arábiába érkezett

Izraeli lapértesülések szerint Benjamin Netanyahu visszautasította John Kerry amerikai külügyminiszter béketervét, amely lehetővé tette volna korlátozott számú palesztin menekült visszatérését a zsidó államba - számolt be az al-Dzsazíra hírcsatorna angol nyelvű internetes oldala.

Eredményesnek nevezte a diplomáciai tárgyalásokat a Közel-Keletre látogató John Kerry, aki összesen négy napon át cserélt eszmét az izraeli-palesztin békéről - ez volt egyébként a tizedik alkalom, hogy Kerry mint az amerikai diplomácia irányítója a térségbe érkezett, ahol leginkább külön-külön folytatott párbeszédet Benjamin Netanyahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbasz palesztin vezetővel.

Bár az Egyesült Államok szűkszavú volt Kerry közel-keleti útja kapcsán - amely során a külügyminiszter egyébiránt váratlanul felkereste az USA fontos arab szövetségeseit, így Szaúd-Arábiát és Jordániát is -, a Maariv izraeli napilap úgy tudja, hogy a béketervet Netanyahu megfúrta, az ugyanis korlátozott számban lehetővé tette volna az 1948 után elmenekült vagy elüldözött palesztinok visszatérését.

Sőt a Maariv szerint az izraeli fél továbbá azt szeretné elérni, ha kitolnák az eredetileg áprilisig tervezett tárgyalásokat 2015 januárjáig, cserébe pedig Izrael befagyaszt néhány építkezést a megszállt Ciszjordániában. Kerry a palesztin vezetőknél azt próbálta elérni, hogy ismerjék el Izraelt zsidó államként.

1948-ban mintegy 700 ezer palesztin menekült el az első arab-izraeli háború során, számuk az ENSZ adatai szerint ma mintegy 5 millióra tehető.

Címkék: usa izrael palesztinok szaúd arábia Kerry

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr655740365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása