Palesztinok apró örömei

2014.01.09. 23:05 kozelkelet

palestine.jpg

A nyolcvanas évek óta a Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztinok vizuális ábrázolására tett törekvések igen kiszámíthatóak: izraeli katonákat kövekkel támadó tinédzserek, zsúfolt menekülttáborok, a háborúban gyermekét elvesztő anyák gyásza és hosszú sorok az ellenőrzőpontok előtt. A Jordániában született fotós, Tanya Habjouqa jóval kifinomultabb eszközt választott a palesztinok mindennapjainak bemutatásához.

Habjouqa képein - amelyekből a The New York Times fotós blogja, a Lens közölt a minap válogatást - az állandó szenvedés, a nélkülözés és a konfliktusok helyett rendhagyó módon az örömökre fókuszált. Sőt a humorra, amit elmondása szerint a palesztinok arra használnak, hogy szembenézzenek az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordánia és a Hamász irányította Gázai övezet mindennapjainak abszurditásával.

palestine1_2.jpg

Jóga Zatarában

"Félelemmel vegyes tisztelettel adózom a palesztinok előtt, akik nem csak élnek, de élvezik is az életet a mindennapokban tapasztalható nehézségek és a politikai helyzet ellenére" - nyilatkozta a Texasban felnőtt Habjouqa. Persze - teszi hozzá - nem mindenki értette elsőre a szemléletét. "Néhányan megharagudtak, mikor közöltem, hogy mit csinálok. Azt mondták: ' Mi itt szenvedünk, te pedig arról akarsz beszélni, hogy milyen jó itt?' Mindig el kellett mondanom a projekt lényegét, különösen Gázában".

Ám miután Habjouqa elmagyarázta, miről szól is a projekt, sikerült akkor úgy irányítania az embereket, hogy azok megtalálják az örömöt az életben, bármennyire is keserédesnek tűnt. Ramallahban például jómódú, miniszoknyát viselő lányokat, elegáns autókat vezető, bárokba járó fiatalokat kapott lencsevégre, de a képein feltűnnek jógázó vagy éppen autóversenyző lányok, büszke testépítők és egy gázai parkour-csapat is.

palestine2.jpg

Egy kép a Palesztin nők című 2009-es sorozatból

palestine3.jpg

Szamárfürdő a gázai Deir al-Balah-i menekülttáborhoz közel

További képek a Lens oldalán

Címkék: fotók ciszjordánia gáza övezet

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr675749659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása