Védtelen maradhat Izrael az új iráni rakétákkal szemben

2014.01.15. 23:22 kozelkelet

rockets.jpg

Izrael ellenségei intelligens rakétákkal fegyverzik fel magukat, s elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb GPS-irányítású rakétákkal fognak rendelkezni - figyelmeztetett az izraeli rakétavédelmi program egykori vezetője szerdán.

Az izraeli Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézete által szervezett nemzetbiztonsági konferencián felszólaló Uzi Rubin úgy látja, hogy az egyre erősödő fenyegetés már nem csupán taktikai, hanem stratégiai - olvasható a The Jerusalem Post szerda esti cikkében

Rubin, a Védelmi Minisztérium Rakétavédelmi Szervezetének egykori alapítója és elnöke elmondta, hogy Irán több mint 400, Izraelt is elérő ballisztikus rakétával rendelkezik, Szíriának pedig 2-300 ilyen fegyvere van, amelynek egy részét elhasználta a polgárháborúban. Hozzátette: Damaszkusz és a Hezbollah fegyverarzenáljában több ezer nehéz-, s több tízezer könnyűrakéta van.

Szerinte ezek rossz hírek, de van ennél is rosszabb: ha ezeket a fegyvereket intelligens rakétává fejlesztik. Irán például a Zelzal 2-t irányított rakétává alakította, a fegyver harmadik generációja pedig már szenzorral és GPS-szel rendelkezik, de Szíria is képes egy teljesen irányított M-600-as rakétát GPS-szel ellátni - s talán a Hezbollah is.

Rubin elmondta, az elkövetkező 5-10 évben elkerülhetetlenné válik, hogy Izrael ellenségei GPS által vezérelt fegyverekre, például Scudokra tegyenek szert. A fegyverszakértő szerint nem kizárt, hogy Szíria már rendelkezik is ilyen képességgel. "Ez jelentősen megrepesztené Izrael légi erejét" - jelentette ki Rubin.

Címkék: izrael irán hezbollah szíria fegyverek

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr215760472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása