Egy hashtag, amely reményt ad a szaúdiaknak

2014.01.27. 22:01 kozelkelet

saudi-arabia-twitter-controlx.jpg

Megállíthatatlan a #Why_did_Twitter_succeed_in_Saudi_Arabia hashtag: a Szaúd-Arábiában élő internetezők úgy vélik, ez megadja nekik a lehetőséget, hogy szabadon kifejezhessék magukat az amúgy a szabadságjogokat szigorúan korlátozó sivatagi országban.

Két nap alatt tízezer "csiripelés": alighogy elindult, villámrajtot vett a #Why_did_Twitter_succeed_in_Saudi_Arabia hashtag. S hogy mi a siker titka? A szaúdiak szerint a válasz nem az internet-penetrációban vagy a mobilhozzáférésben rejlik. "Mert el tudjuk mondani azt, amit a valódi életben nem. Egy kis levegőhöz jutunk az elnyomás mellett, amiben élünk - félelem nélkül - olvasható az egyik tweetelő hozzászólásában. "Mert ez az egyetlen demokrácia, ahol mindenki szót kap: a gazdag és a szegény, a herceg és az átlagpolgár" - írja egy másik.

A Nyugat ezt persze máshogy látja, hiszen furcsa ezt hallani egy olyan ország lakosától, amely bünteti az istenkáromló vagy éppen a sivatagi monarchia számára nem tetsző bejegyzések szerzőit - így például azokat a posztokat és kommenteket, amelyek az uralkodócsaládot vagy magát az iszlámot támadják. Legutóbb például 7 évre és 600 korbácsütésre ítélték a Free Saudi Liberals honlap társalapítóját, Raef Badawi aktivistát, amiért vallásszabadságra buzdított egyik bejegyzésében.

Rijád felismerte a közösségi média erejét, s tavaly már azt tervezte, hogy nyilvántartásba veszi az összes twitterező felhasználói fiókját és személyazonosságát - erre azonban végül nem került sor. A mikroblog térnyerése azóta is töretlen: a Social Clinic szerint az internetező szaúdiak harmada rendszeresen twitterezik, s összesen 150 millió tweet születik havonta - ez azt jelenti, hogy a Közel-Keletről érkező bejegyzések közel 30 százalékát szaúdiak "csiripelik" világgá.

via BBC

Címkék: szaúd arábia twitter

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr935785585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása