Kifogy a vízből a Gázai övezet

2014.01.28. 22:37 kozelkelet

c.jpg

Súlyos ivóvízhiánnyal küzd a Gázai övezet, ahol azonnali megoldásokra lenne szükség - figyelmeztettek hétfőn izraeli és palesztin szakértők.

Ha nem biztosítják a vizet az alapvető szükségletekhez a közeljövőben, akkor félő, hogy járványok üthetik fel a fejüket a vízminőség romlásának következtében - hangzott el a tel-avivi Eretz Israel Museumban megrendezett konferencián.

Az izraeli vízügyi hatóság korábbi vezetője, Uri Sani szerint már most is magas a szennyezett vízzel összefüggő gyermekkori megbetegedések száma, ami előbb-utóbb Izraelre is átterjedhet. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy évekbe telhet, mire elkészül egy gázai vízsótlanító létesítmény, a vízre azonban most van szükség - olvasható a Haaretz hírösszefoglalójában.

Mohammed el-Hamidi, a Palesztin Hatóság környezetvédelmi minisztériumának egykori vezetője arra utalt, hogy több ilyen sótalanítási tervet is gyorsan végre tudnának hajtani, ha Izrael nem akadályozná a megépítésüket. Abban egyetértett kollégájával, hogy a helyzet aggasztó, és azt a békefolyamattól külön kellene kezelni.

"A Hamász nem dolgozik a vízprobléma megoldásán. Izrael szintén nem törődik vele, és eddig nem tartotta be ígéretét a vízellátás növelésére vonatkozóan" - mondta el Gidon Bromberg, a Friends of the Earth Middle East izraeli igazgatója, hozzátéve, hogy az építkezéseket az áramellátásban tapasztalható problémák is nehezítik.

Becslések szerint az évtized végére 60 százalékkal nőhet a vízszükséglet a Gázai övezetben, az ENSZ pedig arra figyelmeztetett, hogy a jelenleg rendelkezésre álló ivóvíznek csak a 10 százaléka felel meg a WHO által támasztott higiéniai feltételeknek.

via Haaretz

Címkék: víz gáza övezet

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr755787242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása