Scarlett Johansson és az izraeli bojkott

2014.02.06. 23:38 kozelkelet

soda.jpg

2012 óta nem látott szintre süllyedt az otthoni szódakészítő berendezést gyártó izraeli cég, a SodaStream árfolyama, miután egyre több kritika éri a vállalatot, amiért az Izrael által megszállás alatt tartott palesztin területeken van gyára- írta a Bloomberg.

Az amerikai hírügynökség beszámolója szerint a SodaStream részvényárfolyama 3,3 százalékot veszített értékéből, így a cég papírjaival már csak 35,34 dolláros áron kereskedtek a New York-i tőzsdén, ami a legalacsonyabb 2012. november 20. óta. A részvények január 13-án 26 százalékot zuhantak, miután a SodaStream bejelentette, hogy a vártnál jóval kisebb profitot realizált 2013-ban.

A SodaStream zuhanása mögött az Izrael elleni európai bojkottal kapcsolatos vita kiújulása áll - figyelmeztetnek elemzők. A cég ugyanis Ciszjordániában, izraeli telepesek által megszállt palesztin területen működteti gyárát, Európában pedig egyre növekszik a szankciókkal való fenyegetés az izraeli telepbővítések miatt. A palesztinbarát aktivisták már elérték, hogy több, Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben működő vállalkozást "fekete listára" vegyenek: a holland nyugdíjalap- és befektetéskezelő PGGM például a múlt hónapban jelentette be, hogy nem finanszírozza tovább a pénzügyi műveleteit palesztin területeken végző izraeli bankokat.

A SodaStream vezérigazgatója, Daniel Birnbaum egy újságíróknak tartott gyárlátogatáson próbálta megvédeni az ötszáz palesztint, 450 izraeli arabot és 350 zsidót foglalkoztató vállalatát, amikor így nyilatkozott: "Mi nem egy telep vagyunk, hanem egy gyár". A SodaStream január 10-i bejelentésére, miszerint Scarlett Johansson amerikai színésznő lesz a cég új marketingkampányának arca, azonban így is árnyékot vetett a tavalyi év bevételeiről napvilágot látott számadat, ugyanis a vártnál jóval kevesebb, 52,5 millió dollár volt a cég profitja.

A színésznőt sokan támadták szerepvállalásáért, ráadásul Johansson éppen annak az Oxfam nevű humanitárius szervezetnek volt a jószolgálati nagykövete, amely nyíltan bírálja Izrael telepespolitikáját. A színésznő végül jobbnak látta, ha lemond a nemzetközi szervezet nagyköveti posztjáról.

Címkék: bojkott Izrael Ciszjordánia

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr925801979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása