A Human Rights Watch az ázsiai munkások jogainak megsértésével gyanusítja az Egyesült Arab Emirátusokat

2009.05.21. 21:22 salamonmandy

Al-Jazeera

A Human Rights Watch nevű emberjog védő szervezet az Egyesült Arab Emirátusokat többezer ázsiai munkás jogainak megsértésével vádolja, akik múzeumok és kiállítótermek építésén dolgoznak egy külön erre a célra tervezett szigeten.

Az emberjogi szervezetek kritizálták a dolgozók munkakörülményeit az Emirátusokban, mely lakosságának számát az utóbbi években  4,5 millióra növelte az urbanizáció okozta gyors növekedésnek köszönhetően.

 

Az emirátusok kormányának Human Rights Watch-csal kapcsolatos közleménye beszámol arról, hogy az emberjogi szervezet jelentésében nem világított rá azokra az erőfeszítésekre, melyeket az Emirátusok kormánya tesz a munkások jogainak védelme és életkörülményeinek javítása terén.

 

A New York-i székhelyű Human Rights Watch beszámolójában elmondta: „Az Egyesült Arab Emirátusok az elmúlt években előrelépéseket tett, hogy javítsa a munkások életkörülményeit és biztosítsa fizetésük kifizetését, ám ezzel együtt az effajta jogsértések még mindig elterjedtek.”

 

A jogvédő szervezet beszámolója arra a Saadiyat (jelentése „boldogság”) nevű szigetre utal, mely a tervek szerint a főváros, Abu Dhabi kulturális negyedévé fog válni. A tervek között szerepel az is, hogy a francia Louvre és a New York-i Guggenheim is nyit egy-egy kirendeltséget a szigeten.

A Human Rights Watch beszámolója továbbá azt is megerősíti, hogy a jogsértések ördögi köre a bevándorló munkásokat az adósság csapdájában hagyja. A munkások alacsony fizetést kapnak, nem tudják megvédeni saját jogaikat, vagy otthagyni munkájukat.

 

A jelentés hozzátette: „A munkások azon két lehetőség közül választhatnak, hogy otthagyják munkájukat úgy, hogy közben többezer dolláros tarozásukat-melyet a munkaközvetítő ügynökség jogtalanul szedett be tőlük azért, hogy munkát kapjanak-még nem törlesztették; vagy folytatják a munkát, a kizsákmányoló körülmények között.

A munkások nagy része az alacsony bérek, és az egészségügyi ellátás gyér színvonala miatt panaszkodik.”

 

Az emberi jogok megsértése kapcsán az emirátusok több más váddal is szembenéz. Ebben a hónapban fogták el ugyanis Issa bin Zayed Al Nahyant- az uralkodó család egyik tagját- egy videószalag miatt, melyet egy amerikai televíziótársaság adott le, s melyen az említett személy egy afgán gabonakereskedőt kínoz.

 

 

( Issa bin Zayed Al-Nahyan) Az ABC-n közölt videó itt található. Csak erős idegzetűeknek.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Al-Jazeera, cikk itt.

Címkék: arab egyesült emirátusok

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr851136321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása