A Nemzeti Szuverenitás Napja - Az iraki erők átveszik az irányítást a városok felett

2009.06.30. 11:19 salamonmandy

 


 
Miután ma reggel a korai órákban az amerikai katonák kivonultak a városokból, az iraki erők hivatalosan is átvették az irányítást a városok felett.
 
Az iraki miniszterelnök, Nouri al-Maliki ez alkalomból ünneplésre szólította fel az iraki erőket. Eközben az ország erőszakos cselekményeknek volt tanúja, melyek során tíz ember halt meg, köztük amerikai katonák is.
 
A miniszterelnök a „nemzeti szuverenitás napjának” nevezte a mait és egy miniszterek, magas rangú katonai vezetők előtt tartott beszédében elmondta, hogy a kivonulás azt az üzenetet küldi a világnak, hogy Irak képes biztonsági ügyeit egyedül irányítani.
A miniszterelnök hozzátette, hogy kormánya bízik abban, hogy az iraki erők le tudnak számolni az Al-Qaeda-val.
 
(Kép forrása: Al-Jazeera)
 
Az iraki külügyminiszter, Hoshyar Zebari elmondta: a városokból való kivonulás, mely hivatalosan ma kezdődött, az első lépés az Irakból való teljes kivonulás útján.
 
A kivonulás során mintegy 130 ezer amerikai katona vonul vissza a városokból a katonai bázisokra. Barack Obama, amerikai elnök az amerikai erők teljes kivonulását Irakból 2011 végére tette.
 
Forrás: Al-Jazeera

Cikk itt.

Címkék: irak

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr741217418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása