Az Amnesty International a Hamast és Izraelt is háborús bűnök elkövetésével vádolja

2009.07.02. 20:45 salamonmandy

 


 
Palesztin csoportok és Izrael is visszautasítja az Amnesty International jelentését, melyben Izraelt háborús törvények megsértésével, a Hamast és más csoportokat pedig civil életek veszélyeztetésével vádol.
 
A Hamas egyik vezetője, Ismail Radwan szerint az Amnesty International által kiadott jelentés „kiegyensúlyozatlan és sok ferdítés van benne”, mivel a szervezet nem hallgatott meg egyetlen Hamas vezetőt sem az említett vádakkal kapcsolatban.
 
Ismail Radwan arra figyelmeztet, hogy a közlemény nem tesz különbséget áldozat és agresszor között és figyelmen kívül hagyja a palesztin nép ellenálláshoz való jogát.
 
Ismail Radwan hozzátette, hogy a jelentés megpróbálta Izraelt felmenteni azok alól a bűnök alól, amiket civilek ellen követett el a legutóbbi támadásai során.
 
Az izraeli hadsereg visszautasította azokat a háborús bűnöket, amikkel az Amnesty International vádolta.
 
Az izraeli katonai szóvivő szerint a szervezet „bedőlt a Hamasnak és elhanyagolta azt a tényt, hogy a déli területek lakói körülbelül nyolc éve nem élhetnek biztonságban. Hozzátette, továbbá, hogy az Amnesty International figyelmen kívül hagyta az Izraelen belüli helyzetet és azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az izraeli hadsereg tett annak érdekében, hogy ne legyenek palesztin sebesültek.”
 
A 117 oldalas jelentés szerint - melynek tárgya Izrael a Gázai övezetben végrehajtott 22 napos katonai akciója (2008 dec.-2009 jan.) - az izraeli katonák a palesztin állampolgárokat, köztük gyermekeket sokszor élő pajzsként használták. Veszélynek tették ki életüket azzal, hogy kényszerítették őket, hogy otthonaikban maradjanak, amiket azután katonai bázisokként használtak.
 
 
 
 
 
A jelentés szerint mintegy 1400 palesztin, köztük 300 gyermek és több száz ártatlan civil halt meg az akciók során. Ez a szám nagyjából megegyezik azzal, amit az egészségügyi minisztérium és a emberi jogok független palesztin központja közzétett.
A támadások során 13 izraeli állampolgár vesztette életét.
 
A nemzetközi szervezet ugyanakkor rámutatott, hogy a rakéták, amelyeket a palesztin ellenállás kilőtt a Gázai övezetből, félelmet keltett az izraeliekben, annak ellenére, hogy ezek a rakéták ritkán végződtek halálesettel, vagy sérülésekkel.
 
Az Amnesty International a Hamast és más ellenálló csoportokat is azzal gyanúsít, hogy a Gázai övezetben palesztin polgárokat veszélyeztet azzal, hogy rakétákat lőtt ki a házak közeléből.
 
Forrás: Al-Jazeera

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr381222933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása