Izraeli hatóságok őrizetbe vették egy segélyt szállító hajó legénységét, köztük újságírókat

2009.07.05. 02:06 salamonmandy

 

 

Izraeli hatóságok a „Soul of Humanity” nevű humanitárius segélyt szállító hajó legénysége mellett elfogták az Al-Jazeera egy tudósítóját és operatőrét is. Az őrizetbe vett személyeket a hatóságok a ramlai börtönbe szállították, de szabadon bocsátásuk időpontját nem közölték.

Az izraeli tengerészet múlt kedden állította meg a Ciprusról a Gáza-övezetbe tartó hajót.

Az Al-Jazeera tudósítója egy telefonbeszélgetés során elmondta, hogy egyenlőre nem tudni, hogy mi fog történni velük, mert az izraeli hatóságok, melyek korábban kitoloncolásukról beszéltek, még mindig nem árulták el szabadon bocsátásuk időpontját.

Eközben a ramlai börtön parancsnokát lehetetlen elérni a szombati zsidó szünnap miatt.

Az Al-Jazeera tudósítója beszámolt arról is, hogy milyen pszichikai nyomásnak vannak kitéve a fogvatartottak és, hogy egy olyan dokumentum aláírását kérik tőlük, mely megerősíti, hogy a hajó utasai illegálisan akartak belépni a Gáza-övezetbe. A fogvatartottak ezt tagadják és hangsúlyozzák, hogy az izraeli erők rabolták el őket.

Az Al-Jazeera tudósítója két másik újságíró elfogásáról is beszámolt és arra kérte az újságírók nemzetközi szövetségét, hogy szabadonegedésük érdekében gyakoroljon nyomást Izraelre.

Richard Falk, az ENSZ palesztin emberi jogok biztosa Genfben egy nyilatkozatában elmondta, hogy a hajó megállítása törvénytelen és, hogy a folyamatos izraeli blokád, mely majdnem három éve sújtja Gázát, az emberiség ellen elkövetett bűntett.

Az izraeli hatóságok kérésének eleget téve a ciprusi hatóságok a hajót átvizsgálták indulása előtt, hogy megbizonyosodjanak afelől, hogy semmiféle fegyvert nem szállít. Habár fegyvereket nem találtak, a hajón utazó békeaktivistákat letartóztatták és azzal vádolják őket, hogy illegálisan akartak belépni Izraelbe.

Nemzetközi szervezetek felszólítottak, hogy Európa-szerte szervezzenek megmozdulásokat az izraeli követségek előtt és gyakoroljanak rájuk nyomást a fogvatartottak azonnali elengedése érdekében.
 

 

Forrás: Al-Jazeera

 

Címkék: izrael gáza övezet

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr621227264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása