A jemeni Tarim városát választották az iszlám kultúra fővárosának a 2010-es évre

 

Islamtoday.com
 
Az INESCO (Islamic Educational, Scientific and Cultural Organization) a jemeni Hadramaut tartományban fekvő Tarim városát választotta az iszlám kultúra fővárosának a 2010-es évben, több, a címért versenygő város közül.
 
A szervezet választása azért esett Tarim városára, mert az régóta nagy szerepet játszott az iszlám afrikai és ázsiai terjesztésében, ezenkívül több oktatási intézménynek, így például a Dar al-Mustafa nevű iszlám tudományokkal foglalkozó intézménynek is otthont ad.
 
Tarim városa, mely híres építészeti remekeiről, több, mint 360 mecsettel büszkélkedhet és itt található a legmagasabb agyagtéglából épített minaret, melynek hossza eléri a 150 métert.
Tarim sok nehézséggel néz szembe, melyek kapcsán a jemeni kultúra területén tevékenykedők aggodalmukat fejezték ki.
 
Nagyon úgy tűnik, hogy a 2009-es évből hátralevő hónapok nem lesznek elegendőek az épületek felújítására, melyek a tavaly októberi áradások következtében rongálódtak meg.
 
Források szerint a jemeni Kulturális Minisztérium sürgős tervet dolgozot ki a város régi kapuinak, mecseteinek, várainak, lakóépületeinek és palotáinak felújítására és védelmére.
 
A 2009-es évben az iszlám kultúra fővárosa címet a tunéziai Kairouan kapta meg, mely nagyszámú kiállításnak, zenei eseménynek, színházi előadásnak és szemináriumnak adott otthont. 
 
2008-ban az iszlám kultúra fővárosa Alexandria volt.
 
Forrás: islamtoday.com, al-jazeera.net
Címkék: kultura jemen

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr781233272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hergeberge 2009.10.08. 20:01:23

Hát nem tudom, nekem Tarím eléggé álmoskásnak tűnt... nameg sem színháza, sem koncertterme, de még egy mozija sincs tudomásom szerint. Kétségkívül egy roppant érdekes hely a rengeteg mecsettel, melyekből a fénykorban minden napra jutott egy, valamint az a Kelet-Ázsiában meggazdagodott kereskedőcsaládok gyarmati stílű palotáival (mondjuk némelyikük elég nagy hodály ahhoz, hogy venue-ként szolgáljon nagyobb rendezvényekhez). Ami szerintem gondolkozásba ejtő, az a biztonság, hisz Tarím a rebellis Hadhramawt-völgy mélyén található, közel az UNESCO listás Shibámhoz, ahol tavaly márciusban történt egy négy életet kioltó robbantásos merénylet... nekem eme merénylet előtt pár nappal volt szerencsém arra járni, de akkor is csak katonai kísérettel engedtek a tartományba.

süti beállítások módosítása