Az Egyesült Államok hat hónapot adott Izraelnek a telepeken való építkezések befagyasztására

 

 
 
 

Bernard Kouchner, francia külügyminiszter hivatalos libanoni látogatása során elmondta, hogy az Egyesült Államok hat hónapot adott Izraelnek, hogy minden építkezést befagyasszon a ciszjordániai telepeken.

 
Kouchner pénteken tárgyalt a Hezbollah egyik törvényhozójával a legújabb európai terv keretén belül, melynek célja, hogy felvegyék a kapcsolatot a Hezbollah-val.
 
Az elmúlt hónapokban Nagy-Britannia és az Európai Únió is kapcsolatba lépett a libanoni Hezbollah-val, hogy azt az erőszak elhagyására bírja és a mélyen megosztott országban konstruktív politikai szerepet vállaljon.
 
A június 7-ei libanoni parlamenti választásokon a Hezbollah vereséget szenvedett el a Saad Hariri által vezetett nyugat-barát koalícióval szemben. Ennek ellenére a miniszterelnöknek megválasztott Saad Hariri igyekszik a kormányalakításba belevonni a Hezbollah-t is, még akkor is, ha Hariri néhány szövetségese ígéretet tett arra, hogy a Hezbollah-t megfosztja attól a vétójogától, amivel a leköszönő kormányban rendelkezett.
 
 
A Haaretz szerint a Hezbollah katonáit jelenleg is Irán képezi ki és látja el fegyverekkel.
 
A francia külügyminiszter így vette védelmébe a Hezbollah-val való találkozását: „A Hezbollah egyike azoknak a pártoknak, amelyek részt vettek a nemrégiben megtartott parlamenti választásokon. Természetes, hogy találkozom a képviselőivel.”
 
 
 
Címkék: libanon

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr181241003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

III. Konrad 2009.07.14. 23:02:56

Hali, pár észrevétel a Kouchner - féle elmebajjal kapcsolatban:

"Bernard Kouchner...hivatalos libanoni látogatása során elmondta, hogy az Egyesült Államok hat hónapot adott Izraelnek, hogy minden építkezést befagyasszon a ciszjordániai telepeken."

1. Igazából az USA nem adhat Izraelnek semmiféle "haladékot", nem kötelezheti msemmire. Legfeljebb zsarolhatja valamivel, de ez nem történt most meg. Így nem értem, mi a retkes frászt adott elő libanonban a nagytehetségű francia külügymin.

2. A szóban forgó "haladék" lényegében Obama elnök egyfajta ajánlása volt Izraelnek. Izrael moratóriumot hírdetett fél évre a telepek bővítésére (életbe lépett? ezt nem tudom), de gynítom, csak azért, hogy megmutassa a világnak:

Ezzel ugyan frászt se' lép előrébb az eleve halva született "békefolyamat".

3. Most akkor ilyen erővel Izrael meg elkezdhetné követelni, hogy az iztaeli arabok ne szaporodjanak tovább, ne bővítség Izraelben található községeiket, városaikat, mert hogy a "palesztinol" a jövendő államukat afféle "zsidómentes terepnek" képzelik el a jelemók szerint.

A seggfej európai adminisztráció meg asszisztál mindehhez.

"A francia külügyminiszter így vette védelmébe a Hezbollah-val való találkozását: „A Hezbollah egyike azoknak a pártoknak, amelyek részt vettek a nemrégiben megtartott parlamenti választásokon. Természetes, hogy találkozom a képviselőivel.”

- Ismervén a tényt, hogy Libanon nagyobb részét gyakorlatilag egy terrorgeng (hezbollah) tartja uralma alatt, szeretnék gratulálni a francia külügyminiszternek nevezett gyáva, ultraliberális, béke - és toleranciabajnok senkinek.

Ugye, ha egy ország (pl. Libanon) olyan helyzetben van, hogy tehetetlen egy terrorgenggel szemben, így az adott banda indul a választásokon, akkor mindez ezek szerint azt jelenti, hogy a gyilkos bandát egyből "mérvadó politikai erőként", nem pedig terrorszervezetként kell kezelni.

Francia külügyminiszter...

Áh.

J.Ildiko 2009.07.16. 14:18:02

Ez amolyan informális blabla a fr. külügyminiszter részéről.
Bizonyos értelemben az USA nem kötelezheti semmire Izraelt, de ez valójában mégsem igaz. A világpolitikában a nagyhatalmaknak azért van némi lehetőségük a dolgok alakítására. Békefolyamatok vezénylése, megállapodások, diplomácia...

Mindenesetre szeretem ártatlanul feltenni a kérdést, a Hezbollának mi köze a ciszjordániai telepekhez ? Ez az udvarlás egy terrorcsoportnak Európa részéről...pfúj.

süti beállítások módosítása