Keleten a helyzet változatlan – Irakban folytatódik az emberek elhurcolása és börtönökben való megkínzása

2009.07.20. 21:28 salamonmandy

Nemrégiben olyan állítások láttak napvilágot Irakban, amelyek szerint az iraki börtönökben való durva bánásmód tovább folytatódott 2005 óta, amikor az amerikai erők megtámadták a belügyminisztérium egy börtönét dél-kelet Bagdadban és ott több tíz, igen rossz állapotban lévő foglyot találtak.  
 

Ezen állítások szerint az iraki letartóztatottak gyakran vannak kitéve durva jogsértéseknek, beleértve a verést, és a rabok megalázását, megkínzását, melynek során fogva tartóik vallomást csikarnak ki belőlük.

Az ügy tavaly június 12-e óta újra nyilvánosságot kapott, amikor Harith al-Ubaydit, a bebörtönzöttek jogainak egyik kiemelkedő védelmezőjét meggyilkolták.

Egy az e hónapban tartott emberi jogokról szóló konferencián az iraki miniszterelnök, Nuri al-Maliki azt mondta, hogy kivizsgálják az állításokat, de senki sem hagyhatja figyelmen kívül a bűncselekmények áldozatait.

„Ha minden ember ártatlan a börtönökben, akkor ki rombolta le az országot és ki ölte meg az embereket?” – kérdezte a miniszterelnök.

Salim Abdallah, iraki képviselő elmondta, hogy az állapotok nem jobbak, mint amilyenek az Abu Ghraib börtönben voltak és hozzátette:

„Találkoztunk néhány olyan emberrel, akiket szabadon engedtek és láttuk a kínzások nyomait a testükön.”

Egy 28 éves korábbi letartóztatott, Hamad al-Ubaydi beszámolt róla, hogy 2006-ban iraki katonák érkeztek mobiltelefon boltjához és őt és hat másik embert letartóztattak. – írja az Al-Jazeera.

A fiú azt is elmondta, hogy egy Bagdad északi részén lévő börtönbe szállították, ahol szemeit bekötötték és bilincsbe verve hallgatták ki.

”A nyomozótiszt arra kért, hogy ismerjem be, hogy terrorista vagyok és az utak mentén bombákat helyeztem el.” – mondta Ubaydi. Mivel Ubaydit és a többi letartóztatottat nem gyanúsították semmivel, elegendő bizonyíték hiányában szabadon engedték őket. A letartóztatás ideje alatt elektromos bottal ütlegelték őket, és más hasonló kínzásnak és megaláztatásnak voltak kitéve.

Egy másik iraki képviselő elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt látogatást tett egy börtönben, ahol több kivégzésére váró fogoly volt. Itt találkozott egy 22 éves fiúval, aki zokogva azt kérte, hogy négyszemközt beszélhessen vele.

A fiú elmesélte neki, hogy az egyik rendőr a kihallgatás során kínzással próbálta  kikényszeríteni a vallomását, az általa el sem követtett bűncselekményekről. A képviselő szerint ezek az esetek azokra a jogsértésekre hasonlítanak, amiket az előző rendszer alatt követtek el.

A fenti esetekhez hasonlóan egy ötgyermekes férfi, akinek Diwaniyában van zöldségboltja elmesélte, hogy az iraki rendőrség brutális eszközökkel kínozta meg. A férfi, aki egyértelmű kínzások nyomait viseli hátán és lábain, beszámolt róla, hogy 2007 november elején éppen az ágyában aludt, amikor a rendőrség rátörte a bejárati ajtót. Ezután megbilincselték és bekötözött szemmel a rendőrségre hurcolták. Ahogy megérkezett a rendőrségre, azonnal ütni kezdték. A verés három napig tartott, ezután egy másik börtönbe szállították Diwaniyában, ahonnan egy év múlva engedték szabadon.

Senki sem mondta meg nekem, hogy miért tartóztattak le és miért engedtek szabadon.” – nyilatkozta a férfi.

A hírportál szerint az iraki börtönökben fogvatartottak száma mára eléri a mintegy 30 ezret és a belügyminisztérium több alkalmazottját is az iraki börtönökben elkövetett jogsértésekkel és kínzásokkal gyanúsítják.

Forrás: Al-Jazeera

Cikk itt.

Címkék: irak

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr751257501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása