A Hamasz fegyveres összetűzésbe került egy al-Kaidához kötődő radikális iszlamista csoporttal

 

 
 
A Hamasz biztonsági erői szombaton egy 22 emberéletet követelő tűzharcban, a Gáza-övezetben megölték egy, az al-Kaidához közel álló csoport vezetőjét – tudosít a Jpost.
 
A harcok pénteken robbantak ki, amikor Hamasz katonák körülvették a Gáza-övezet déli részén fekvő Rafah egyik mecsetét, ahol a Jund Ansar Allah mintegy száz tagja tartózkodott.
 
A radikális iszlamista csoport vezetőjét, Abdel-Latif Moussát akkor ölték meg, amikor szombat hajnalban kiújultak a harcok, mondta Ihab Ghussien, a Hamasz belügyminisztériumának egyik szóvivője.
 
„Az akciónak vége és jelenleg is a terület átfésülése és megtisztítása folyik” – mondta Ghussein, majd hozzátette, hogy még nem tisztázódott, hogy vajon Moussa az általa viselt robbanómellény, vagy a Hamasszal folytatott tűzharc következtében halt-e meg.
 
A palesztin egészségügyi minisztérium szerint összesen 22 ember – köztük hat Hamasz rendőr és egy 11 éves lány – veszítette életét a fegyveres konfliktusban, mely további 150 embert sebesített meg.
 
A csoport honlapján bosszút esküdött és kijelentette: „Istenre esküszünk, hogy megbosszuljuk a mártírok vérét és asszonyaikból özvegyet csinálunk.”
 
A Hamasz megerősítette, hogy az összetűzésben az egyik magasrangú katonája is meghalt, aki annak a csoportnak volt parancsnoka, mely Ghilad Shalitot is elrabolta három évvel ezelőtt.
 
Az összecsapást az indította el, hogy a csoport vezetője a pénteki prédikáció során a területet iszlám emirátusnak kiáltotta ki.
 
Az Ansar Jund Allah és néhány más kisebb radikális csoport célja, hogy a Hamasz által támogatott iszlám törvényeknek egy még szigorúbb változatát vezessék be.
 
Ezek a csoportok szintén rossz szemmel nézik, hogy a Hamasz rezsim az elmúlt hét hónapban tűzszünetet kötött Izraellel.
 
Amíg a Hamasz a harcokat csupán az izraeli megszálllás ellen folytatja, addig az említett csoportok az egész nyugati világ elleni globális dzsihádra szólítanak fel.
 
Mióta a Hamasz átvette a Gáza-övezet feletti irányítást és riválisait egy ötnapos, véres polgárháborúban 2007 júniusában elűzte, talán ezek a keményvonalas csoprtok jelentik a legkomolyabb szembenállást a Hamasszal szemben.
 
A Hamasz biztonsági erők lezártak minden Rafahba vezető utat és a várost zárt katonai övezetnek nyilvánították. Elmondások szerint eddig a csoport mintegy negyven tagját tartóztatták le.
 
A Jund Ansar Allah először akkor tűnt fel a médiában, amikor júniusban magára vállalta a felelősséget egy, a Gázából Izrael ellen irányuló sikertelen támadásért.
 
Az, hogy a Jund Ansar allahnak és más hasonló, szélsőséges csoportoknak hány követője van Gázában, egyelőre ismeretlen.
 
Forrás: JPost

 

Cikk itt

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr681311242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

III. Konrad 2009.08.19. 05:32:19

Nos, a vak is láthatja:

- Gázában a hamasz bizony "rendet tart"!

Ott NINCSENEK szélsőséges bandák (mondja a hamasz), de azokat is lezúzzuk!

(mármint, akik nincsenek, kb. ilysen értelemben nyilatkoztak a hamaszos főbűnözők az utóbbi napokban...remélem, minnél többen néztétek a CNN helyszíni riportjait erről az egészről...tanulságos, és tipikus volt mind)

süti beállítások módosítása