A Fatah emberei látták el fegyverekkel a Jund Ansar Allahot, állítja a Hamász

2009.08.17. 12:26 salamonmandy

 

A Jund Ansar Allah egyike azoknak a radikális iszlamista csoportoknak, amelyek az elmúlt pár évben felbukkantak a Gáza-övezetben - írja a Jerusalem Post.
 
Ezek a csoportok nyíltan szembeszálltak a Hamász kormánnyal azon az alapon, hogy nem vezette be az iszlám törvénykezést.
 
A radikális csoportok egy olyan rezsimet szeretnének látni, mely hasonló a szudánihoz és más muszlim országokéhoz és ahol a lopásért kézlevágás, a házasságtörésért pedig megkövezés jár.
 
Habár néhányan állítják, hogy ezek a csoportok valamilyen módon kapcsolatban állnak az al-Kaidával, egyelőre nincs olyan bizonyíték, mely ezeket az állításokat alátámasztaná.
 
Hamász tisztségviselők szerint ezeknek a csoportoknak sok vezetője és tagja valójában a korábban a Fatah irányítása alá tartozó biztonsági erőkkel, vagy a Gáza-övezetben működő, Fatahhoz kötődő milíciákkal állnak kapcsolatban.
 
A hétvége folyamán egy Hamász tisztségviselő elmondta a Jerusalem Postnak, hogy a Jund Ansar Allah korábbi Fatah rendőröktől és biztonsági emberektől kapta a fegyvereit.
 
A férfi azt is elmondta, hogy nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a ciszjordániai Fatah vezetők radikális iszlamista csoportokat akartak arra használni, hogy meggyengítsék a Hamász kormányt.
 

A Times egy 2008-as cikkében arról számolt be, hogy a palesztin elnök, Mahmúd Abbász szerint az al-Kaida harcosai a Hamász segítségével szivárogtak be a palesztin területekre.
 
„Az al-Kaida jelen van a Gáza-övezetben és meg vagyok róla győződve, hogy ők (a Hamász) a szövetségeseik” mondta akkor Abbász egy, az al-Hayat, londoni arab nyelvű lapnak adott nyilatkozatában. „Kétség nélkül állíthatom, hogy az al-Kaida jelen van a palesztin területeken és hogy a jelenlétét – különösen Gázában – a Hamász segíti elő.”
 
A cikk írója szerint azonban a Hamász csak nehezen tudta magát nyilvánosan elszigetelni a fanatikus al-Kaidától. „Nincs semmi alapja sem ezeknek az állításoknak” – mondta Sami Abu Zuhri, egy Hamász szóvivő és Abbászt rögvest azzal gyanúsította, hogy „a nemzetközi véleményt a Hamász ellen akarja hangolni.”
 
A Hamász ugyanakkor elmondta, hogy az Iszlám Hadseregét (egy másik radikális iszlamista csoportosulást, mely 2007-ben elrabolt egy BBC riportert) az Abbászhoz közel álló, Mohammed Dahlan pénzelte, aki a Fatah biztonsági főköke volt a Gáza-övezetben.

Ez azonban nem az első alkalom volt, hogy egy szélsőséges csoport fegyveres összetűzésbe keveredett a Hamásszal.
 
A múltban a Hamásznak sikerült leszerelnie olyan csoportokat, mint az Ansar Bet al-Maqdes, a Tawheed és Jihad, az Iszlám Hadserege, és a Jund Muhammad.
 
Egy másik Hamász tisztségviselő szerint a legtöbb esetben a csoportoknak kevesebb, mint száz követője volt, és hozzátette, hogy ezeknek a csoportoknak a legfőbb célja az volt, hogy „rossz hírbe hozzák” a Hamászt azzal, hogy úgy tűntették fel, mintha az állt volna a kávézók és internet központok felrobbantás mögött.
 
Hamász források szerint ezeknek a csoportoknak sok tagja tizenéves, akit mecsetben toboroztak. A források hozzátették, hogy a radikális csoportok még aktívabbá váltak az Izraeli Védelmi Erők (IDF) 2002-es, ciszjordániai hadművelete után.
 
Abdel Latif Mousa, a Jund Ansar Allah alapítója és vezetője körülbelül két éve hagyta ott azt a magánkórházat, melyet Rafahban működtetett, hogy minden idejét a Hamász-ellenes propaganda terjesztésének és követők toborzásának szentelje.
 

Forrás: Jpost, Times

Címkék: hamasz fatah palesztin gáza övezet

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr731314766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása