Nincs vita, az új libanoni kormányban benne lesz a Hezbollah is

2009.08.26. 19:36 salamonmandy

 

Libanon leendő miniszterelnöke, Szaad Haríri kiállt amellett, hogy az ország új kabinetében helyet adjon a Hezbollah-nak is és szembeszállt az izraeli féllel, mely tiltakozott az ellen, hogy a militáns csoport is részt vegyen a formálódó libanoni kormányban.
 
Szaad Haríri, a parlamenti többség vezetője két hónapja küzd, hogy össze tudjon kovácsolni egy nemzeti egységkormányt. A június 7-ei választásokon Haríri Nyugat által támogatott koalíciója 128 helyet szerezett meg és „vereséget mért” a Hezbollah-ra és szövetségeseire.   
 
Benjamin Netanyahu, izraeli miniszterelnök korábban ebben a hónapban már elmondta, hogy Izrael a libanoni kormányt fogja felelőssé tenni minden a Hezbollah által Izrael ellen indított támadásért. Emellett Netanyahu figyelmeztette Libanont, hogy ne engedje az Irán által támogatott siíta csoportot részt venni az új kormányban.
 
Haríri kedden jelentette be abbéli elhatározását, hogy minden pártot szeretne belevonni a kormányalakításba.
 
Ezzel kapcsoltban Haríri elmondta: „Biztosítani szeretném az izraeli ellenséget, hogy a Hezbollah benne lesz ebben a kormányban, akár tetszik az ellenségnek, akár nem.”
 
Haríri a libanoni pártokkal folytatott tárgyalások során megegyezett, hogy a harminc fős kabinetben tizenöt miniszter kap helyet az ő koalíciójából, tizet a Hezbollah és szövetségesei és a maradék öt helyre Michel Suleiman, libanoni elnök fogja kijelölni a megfeleő személyeket, valószínűleg a független jelöltek közül.
 

 

Címkék: izrael libanon hezbollah szaad haríri

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr601340406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása