Daganatok és születési rendellenességek kísérik a háború és a fehér foszfor útját

 

Habár a háború egészségre gyakorolt hatásait sokkal nehezebben lehet felismerni, mint például a pszichére gyakorolt hatásait, mára egyre világosabbá válik, hogy mekkora katasztrófához vezetett bizonyos vegyi anyagok alkalmazása egyes közel-keleti országokban. A fehér foszfort hónapokkal,  a gyengített urániumot több évvel ezelőtt vetették be és szörnyű hatásai csak most kezdenek leginkább a felszínre bukkanni. Sajnos mindkét előbb említett anyag tulajdonsága, hogy nemcsak azt a generációt érinti, mely elszenvedi a támadásokat, hanem a következőt is.
 
Az iraki Fallúdzsában dolgozó orvosok a gyermekek körében manapság körülbelül 15-ször annyi krónikus deformitással és az élet korai szakaszában kialakuló daganatos megbetegedéssel találkoznak, mint a 2003-as megszállást megelőző időkben. Ezeknek a megbetegedéseknek a kialakulása minden valószínűség szerint azokhoz a mérgező anyagokhoz van köze, melyeket még a háború közben bevetett fegyverekből és a használt vegyi anyagokból maradtak vissza.
 
A születési rendellenességek számában tapasztalható váratlan emelkedés az elmúlt hónapokban vált egyre észrevehetőbbé, amikor Fallúdzsa így is túlterhelt egészségügyi rendszerében dolgozó szakemberek elkezdték összegyűjteni az újszülöttek részletes kórtörténetét.
 
The Guardian, brit lap által megkérdezett fallúdzsai neurológusok és szülészorvosok szerint a születési rendellenességek számában tapasztalt emelkedés eddig példa nélküli és a jelen helyzetben még nem sikerült pontos magyarázatot adni rá. A deformitásokkal világra jött gyermekek között voltak olyan újszülöttek, akik két fejjel, egyszerre több rákos daganattal, vagy más idegrendszeri problémákkal születtek, illetőleg születésük után diagnosztizálták náluk ezen betegségeket.
 

 

Iraki és brit tisztségviselők egy csoportja – köztük a nők ügyeiért felelős korábbi iraki minisztert, Dr Nawal Majeed as-Sammarai és brit orvosok – arra kérték az ENSZ közgyűlését, hogy egy független bizottság vizsgálja ki a helyzetet és segítsen megtisztítani a várost a több évtizedes háborúskodásból visszamaradt mérgező anyagoktól.
 
„Igen jelentős növekedést látunk a központi idegrendszert érintő anomáliák számában” - nyilatkozta Dr Ayman Qais, a fallúdzsai közkórház igazgatója.
 
 „A 2003-as évet megelőzően, csak elszórtan láttam ilyen deformitásokkal világra jövő csecsemőket, mára azonban a deformitások előfordulása drámaian megnőtt”.
 
Dr Ayman Qais hozzátette, a deformitások száma meredeken emelkedett, és míg egy évvel ezelőtt két hét alatt csak két ilyen eset volt, addig ma ez már napi két ilyen eset. „A legtöbb deformitás a fejet és gerincet érinti, de sok az alsó végtagokon is jelentkezhet.  
 
„Ezenkívül jelentősen növekedett azoknak a két éven aluliaknak a száma, akiknél agydaganat alakult ki. Az agy olyan terület lett, ahol többszörös daganatok jöhetnek létre.”
 
Több évnyi találgatás és szóbeszédek után most összeállították az Irak egyik leginkább háborúval sújtott területén tapasztalható jelenségeket. Korábban az elvetélt magzatokat, köztük a születési rendellenességgel rendelkezőket, vagy rendszeres ellátásban nem részesülőket nem regisztrálták az abnormális esetek között.
 
A The Guardian felkérte Samira Abdul Ghani, gyermekgyógyászt, hogy készítsen pontos feljegyzéseket egy három hetes periódus alatt. A doktornő feljegyzéseiben 37 csecsemő szerepelt, aki az említett háromhetes időszak alatt a fallúdzsai közkórházban jött világra különböző rendellenességekkel. A gyermekek közül sokan idegcső problémákkal rendelkeztek.
 
Dr Bassam Allah, a kórház gyermekosztályának vezetője a héten nemzetközi szakértőket arra sürgetett, hogy Fallúdzsa-szerte vegyenek talajmintát és a tudósok mihamarabb vizsgálják ki a megbetegedések okait, melyeket – elmondása szerint – a szülőanyák a terhesség előtt, vagy alatt „szereztek”.
 
Más egészségügyi tisztségviselők is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a lehetséges okok keresésére, melyek között szerepelhet a sugárszennyezés és más vegyszerek által okozott mérgezés. A kisgyermekeknél tapasztalható abnormálisan magas számú daganatról számoltak be Baszrában és Najafban is, melyek szintén intenzív harcok színterei voltak a múltban és ahol modern fegyvereket is bevetettek.
 
Fallúdzsa orvosai nem kapcsolják egyértelműen össze a harcokat és a megbetegedéseket, hanem inkább több lehetséges okra is próbálnak rámutatni.
 
„Ezek között van a légszennyezés, a sugárzás, vegyi anyagok, a terhesség alatti droghasználat, rossz táplálkozás, vagy az anya pszichológiai állapota” - mondta Dr. Qais.
„Egyszerűen még nem tudjuk rá a választ.”
 
Fallúdzsában, a 2003-as megszállás után több nagy harc is kibontakozott. 2004-ben az amerikai tengerészek és gyalogosok kétszer is harcba bocsátkoztak a szunnita fegyveresekkel, az iraki sereg tagjaival és a Baath párt támogatóival. Az első harc során az amerikai tüzérség és harci repülőgépek bombázták a várost és olyan vitatott anyagokat használtak, mint a fehér foszfor.
 
Fehér foszfor – Willy Pete
 
fehér foszfor, melyet az első világháború óta „Willy Pete”-nek is neveznek, oxigénnel érintkezve sötétsárga lánggal ég és vastag, fehér füstöt eredményez. Emberek ellen alkalmazva képes halálos égési sérüléseket eredményezni, majdnem minden esetben másod- vagy harmadfokú égési sérüléseket okoz, mert alkotóelemei a bőrrel érintkezve egész addig égnek, míg teljesen el nem tűnnek. A fehér foszfor bőrre kerülve gyakran egészen a csontig hatol. Habár az 1980-as genfi egyezmény megtiltotta, hogy a fehér foszfort civilek ellen használják, „füstfalként”, vagy ’megvilágító eszközként’ történő használatát nem tiltják nemzetközi törvények. Izrael például a 2006-ban Libanon ellen indított háborúban használt fehér foszfort. Ezenkívül a az Irakaban szolgáló brit és amerikai csapatok is bizonyítottan alkalmazták a fehér foszfort, habár használatát sokan élesen kritizálták. Charles Heyman, a brit hadsereg katonai szakértője a fehér foszfor alkalmazásával kapcsolatban egyszer például a következőket nyilatkozta:
 „Ha a fehér foszfort szándékosan emberekre lőnék ki, valaki biztosan Hágában végezné.”
 
 
 
Izrael is használt fehér foszfort
 
„Ezek a robbanások fantasztikusan néznek ki és óriási mennyiségű füstöt eredményeznek, mely úgy elvakítja az ellenséget, hogy csapataink tovább tudnak haladni” - nyilatkozta egy izraeli biztonsági szakértő. A foszfor igen komoly sérüléseket okozhat bárkinek, aki alá kerül. AThe Times brit lap szerint Izrael saját bevallás szerint használt fehér foszfort a 2006-os, libanoni harcok során. Ugyanezen brit lap januárban arról számolt be, hogy a Gáza-övezet nyugati részén fekvő Sheikh Ajilin falujában egy izraeli fehérfoszfor gránát maradványait találták meg. A szemtanúk szerint a gránátot január 9-én lőtték ki, majd bizonyítékként bevitték egy házba azután, hogy óriási füst keletkezett és a fokhagyma szagához hasonló szagot éreztek, mely a fehérfoszfor jellegzetessége. A gránátra héber nyelven „robbanó füst” volt felírva, mely megnevezést az izraeli hadsereg használ a fehér foszforra. Orvosok, akik szintén megvizsgálták a gránátot, megerősítették, hogy foszfor maradványokat tartalmazott.
 

 

A lakosok elmodták, hogy lábaikon égési sérülések keletkeztek, amikor azon a helyen jártak, ahol a lövedékek becsapódtak. A 16 éves Abdul Rahman Shaert, akit valószínűség szerint ugyanez a vegyi anyag sebesített meg, Gázából egy egyiptomi kórházba szállították. A fiú igen komoly égési sérüléseket szenvedett arcán és testén, melyekről orvosok elmondták, egyértelműen fehér foszfor okozta.
 
Human Rights Watch élesen kritizálta, hogy az izraeli hadsereg foszfort használt Gázában, arra hivatkozva, hogy egy ilyen sűrűn lakott területen a civil lakosság képtelen elkerülni az anyaggal való érintkezést.
A Gáza-övezetben egyébként – melynek összterülete kb 360 km2 – mintegy másfél millió ember él és a föld egyik legsűrűbben lakott részeként tartják számon. A Human Right Watch honlapján közzétett jelentés szerint 2009 januárjában megfigyelői többször is tapasztalták, hogy Izrael foszfort lőtt ki Gáza városára. Az emberjogi szervezet szerint továbbá a fehér foszfor használata Gáza sűrűn lakott területein olyan nemzetközi humanitárius törvényt sért, mely szerint minden elképzelhető óvintézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy a civil lakosság ne sérüljön meg.
 
2009 októberében egy internetes oldal számolt be a Gázára ledobott foszfor eredményeiről. Az islamonline beszámolója szerint az izraeli légicsapásokat követően észrevehetően megnőtt a rendellenességekkel világra jött csecsemők száma. Azoknak a nőknek, akik a december-januári háború alatt voltak terhesek, gyakran szív-, tüdő- vagy más betegségekkel, esetenként hiányzó végtagokkal jöttek világra a gyermekeik.
A gázai Shefa kórház szerint 2009 július-augusztus-szeptemberében a megelőző év ugyanezen három hónapjához képest 50%-al nőtt a defromitásokkal született csecsemők száma.
 
Az orvosok véleménye szerint a beteg gyermekek az Izrael által illegálisan használt fegyverek áldozatai, melyek még magzatkorukban mérgezték meg őket. Az embriológiát kutatók vizsgálatai megerősítették, hogy a csecsemők azért deformálódtak el, mert Izrael nemzetközi törvények által tiltott fegyvereket használt a háború alatt és egyik betegség sem genetikai faktorok miatt alakult ki.
 
Az izraeli hadsereg foszforhasználatát Richard Goldstone, dél-afrikai bíró is belefoglalta jelentésébe. A jenetés szerint az IDF a gázai hadművelet kezdetétől január 7-ig használt foszfort. Habár a foszfor használata nem tiltott, a bizottság mégis aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Izrael gyakran használta azt. A Goldstone jelentés továbbá hozzátette, hogy foszfort alkalmaztak UNRWA (United Nations Relief and Works Agency) épületek támadásakor és az Abu-Halima család otthonának lövésekor al-Atatrában.
 
A gyengített uránium hatásai Irakban
 
2001-ben, tíz évvel az Öböl-háború után az Al-Jazeera, arab nyelvű hírportál arról számolt be, hogy az iraki embereknél nagy számban diagnosztizáltak rákos és egyéb, eddig nem ismert betegségeket. A súlyos megbetegedések hátterében a cikk szerint olyan fegyverek és anyagok használata állt, melyeket – bár nemzetközi törvények tiltanak – az amerikai erők vetettek be. Az egyik ilyen anyag, mely a háború után a Babilón városában élő irakiaknál nagy számban idézett elő tüdőrákot, a gyengített uránium volt. Ez az anyag, mely igen rákkeltő, a háborút megelőző időkhöz képest négyszeresére emelte a tüdőrák előfordulását. A kíméletlen bombázások eredményeképpen szennyezettekké váltak a város vízkészletei, talaja és a levegő is.

 

 
Forrás: The Guardian, The Times, Al-Jazeera, Human Rights Watch, Islam Online, Global Security, ynetnews

 

Címkék: izrael irak libanon palesztin gáza övezet fallúdzsa richard goldstone fehér foszfor willy pete gyengített uránium goldstone jelentés születési rendellenességek vegyi fegyver

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr261526599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2009.11.16. 17:31:12

ez tényleg szörnyű, ki kell vizsgálni. De azt ne felejtsük el, hány ezer kassam rakétát is lőttek be izraeli városokba az elmúlt 4,5 évben? ezt izraelnek hagynia kellett volna? mert ezek csak "hagyományos" pusztítást visznek végbe? Már majdnem egészségmegőrző hatásúak...

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.11.17. 10:32:21

@Lacapc: sőt, még kővel is megdobálták az izraeli tankokat! atomot nekik!

Lacapc 2009.11.17. 14:24:13

a muszlimoknak fáj az igazság

Galak (törölt) 2009.11.18. 16:59:39

Figyelmeztették a Hamaszt ezerszer, nem hatott rájuk, lőtték tovább a rakétákat. Tetszik vagy sem kiprovokálták az Izraeli támadást. Most meg sírnak hogy egy újabb szégyenfolt került be a hősies palesztin ellenállás évkönyvébe.

Lacapc 2009.11.18. 17:23:29

@Galak: hagyd el. a muszlim propagandára nem lehet a tényekkel hatni. ha a hősi honfelszabadító terrorista brigád nem tudja befészkelni magát egy óvodába, iskolába, de minimum egy kórházba, már nem is érdemes akciót indítaniuk...

nemzetiszocialista 2009.11.18. 19:45:31

@Galak: Igen figyelmeztették,csak ne feljtsd el,hogy Izrael ma a Palesztínok földjét bitorolja. A zsidóknak közük sincs a területhez!!! Egy sima agresszor népcsoport,amely elvette mások földjét.Megérdemlik a rakétákat ,a buszrobbantásokat ...stb.Nagyon szeretném,ha a Palesztínok végre fegyverhez jutnának és visszavehetnék azt ami az övék. Izraelnek el kell tünni a térképről,mert egy mesterségesen létrehozott állam.Mint népcsoport joguk van élni,ez nem kérdés,de államisághoz semmilyen joguk sincs.Akkor ezen az alapon itt a romák is alapíthatnának államot,vagy mondjuk a baptisták is (vallási alapon),esetleg a homoszexuálisok is a másság alapján.Azért mert elűzték őket Európából még nem jogosultak arra,hogy más szülőföldjhét elvegyék!Szimpla terrorizmus.A terrorral szemben pedig minden harc megengedett!Terror a terror ellen,ez van most.Nem kell ezen felháborodni.

Lacapc 2009.11.19. 11:43:08

ez egy nemzetiszocialista utópia. Olyan, hogy palesztinok-Palesztínája sohasem létezett, pont úgy, mint a palesztinok is egy kitalált népcsoport. Ott arabok laktak, állam és államiság nélkül, mindig valamilyen birodalom szolgájaként. Azt a földet a zsidók formálták állammá, pont úgy, ahogy a Kárpát-medencét a magyarok. Ennyi.

ابن بطوطة Ibn Battúta 2009.11.21. 10:05:17

@Lacapc: Elnézését kérem, de nem igaz, hogy a Kárpát-medencét mi magyarok "formáltuk állammá", hiszen előttünk is léteztek államalakulatok itt (avar, gepida, stb). ((Akik ha ma szeretnének, bármikor visszatérhetnének, hisz valaha az övék volt a terület. A magyaroknak pedig végig kellene nézniük, hogy ők államotalapítanak))

Galak (törölt) 2009.11.22. 18:45:57

@Lacapc: A lényeg hogy szerintük a zsidók mindent másoktól loptak el ezért nyugodtan ki lehet fosztani őket. Ezt károgták mindig, Izrael még nem is létezett akkor. Az irigy gyűlölet patológiája ez, nem fog megváltozni. Ezért kell az ellenségeink feje fölött tartanunk az armageddon fenyegetését. Sírjanak csak.

süti beállítások módosítása