Az olaszországban burkát viselő asszonyt 500 Euróra büntették és férje szerint ezentúl nem mehet utcára

 

Az Al-Jazeera arab nyelvű hírportál ma arról számolt be, hogy az észak-olaszországi Novara városában 500 Eurós büntetést szabtak ki egy fiatal muszlim nőre, amiért nyilvános helyen burkát (egész testet elfedő muzulmán női külső ruhadarab) viselt. A hírportál hozzátette, habár ez az első ilyen eset Olszország történetében, mindez a burka ellen folytatott európai büntetéshullám legújabb epizódja.

 

 
 
A 26 éves tunéziai származású Amel Marmourit és férjét olasz járőrök állították meg, amint Novara egyik utcáján sétáltak, nem messze egy postahivataltól. Az asszony férje bemutatta személyes okmányaikat a rendőröknek, azonban nem engedte, hogy felesége az azonosításhoz felemelje burkáját, mivel a rendőrök mind férfiak voltak. Az asszony később egy női rendőrnek hajlandó volt megmutatni arcát.

 

 
Az észak-olaszországi Novarát egyébként a Silvio Berlusconi kormányában fontos helyet elfoglaló Északi Liga egyik fellegváraként tartják számon. A város még januárban hozott rendeletet a burka középületekben való viselete ellen, mivel az akadályozza a személyazaonosítást. A mostani rendelet egyébként egy 1975-ös terroristaellenes törvényen alapszik, mely megtiltotta, hogy akár nők, akár férfiak teljesen elfedett arccal jelenjenek meg nyilvános helyeken.
 
Novara polgármestere, a bevándorlásellenes Északi Ligához tartozó Massimo Giordano elmondta, mindez biztonsági probléma és egy civilizált társadalomban elképzelhetetlen, hogy valaki teljes testét befedve jelenjen meg valahol. A polgármester hozzátette, ugyanez vonatkozik arra az emberre, aki bukósisakban sétál be egy postahivatalba. A szóbanforgó Északi Liga egyébként korábban hevesen felszólalt az ellen, hogy Észak-Olaszországban mecseteket emeljenek.
 
A megbüntetett asszony férje, a 36 éves építkezési munkás Ben Salah Braim elmondta, hogy a törvényt tiszteletben fogja tartani, de ezesetben kénytelen lesz feleségét otthon tartani, mivel a Korán tiltja, hogy felesée arcát más férfiak is láthassák.
 
Amel arcát nem láthatják más férfiak”- nyilatkozta a férj. „E tekintetben igen egyértelműen szól a vallásunk. Ha ez a törvény Olaszországban mit tehetek? Nem tudom hogyan fogom kifizetni az 500 Eurós bírságot.”
 
Hasonló eset történt nemrégiben Franciaországban, amikor francia rendőrök pénzbírságot szabtak ki egy algériai születésű muszlim nőre, amiért az burkában vezetett autót.
 
A burka viselete heves vitákat váltott ki világszerte és jelentős véleménykülönbségek vannak az olasz kormány tagjai között is. Habár az Északi Liga javasolta a burka viseletét tiltó törvény megakotását és a mintegy 1000 Eurós bírság kiszabását ilyen esetekben, a szóban forgó törvényt még nem hozták meg.
 
Belgium az első olyan ország, mely a múlt csütörtökön megszületett törvény értelmében tiltja a burka viseletét, de Franciaország is hamarosan megvitatja a burkával kapcsolatos törvénytervezetet.
 
 

 

Címkék: franciaország olaszország muszlim korán belgium északi liga burka

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr41974960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mo'at 2010.05.05. 17:29:42

Tipikus példa az emberi hülyeségre. A törvényalkotás sosem ismert józan észt ha félelemből próbált elővigyázatos lenni. Két túlzó 'rendszer' csapódott itt egymásnak; s az ártatlan egyén szív, mint minden hasonló esetben.

Lacapc 2010.05.10. 15:09:29

tipikus muszlim őrület. azonkívül tisztázni kellene, hogy van-e egy rendőrnek joga megállapítani a személyazonosságot, mégha nőről van is szó... egyébként addig mehet a politicaly correct eljárás, amíg egy fekete özvegy burkája alatt 15kg trotillal meg nem célozza valamely talján város tömegközlekedési járművét. ha nem tetszik vissza lehet menni Tunéziába!

Söci 2010.07.14. 07:47:20

Nagyon Helyes ! A muszlimok a világ legintoleránsabb, legbutább népsége.
Tisztelniük kéne az európai kultúrát, ha már európai földön járnak !
Persze ez nekik agyilag magas . Nagyon is dicsérendő, hogy bevezetik
ezeket az intézkedéseket. Az arabok tönkre akarják tenni mindazt, amit Európa elért. Akkor takarodjanak haza a hazug vallási őrületükbe. Úgy viselkednek, mint a 8 évesek, vagy mintha a középkorban élnének!

nemzetiszocialista 2010.07.20. 20:05:55

@Söci: Mi a fasz köze van az EU-nak a muszlim hagyományokhoz!!!Szeretném ,ha ezentúl minden bibsit megbüntetnének amiért azt a kibaszott sisakot a fejükön hordják! Engem zavar. 500 Euro minimum.
A zsidó sem több mint egy muszlim...persze egy zsidó az EU-ban az más mérce! Minimum kettős!

süti beállítások módosítása