Egy iraki fiú lelőtte saját apját, amiért az az amerikai seregnek dolgozott

Egy az al-Kaidához köthető felkelő lelőtte saját apját, mivel az nem volt hajlandó felmondani az amerikai hadseregnél, ahol tolmácsként dolgozott – adta hírül a The Independent, brit lap.
 
A gyilkosság pénteken, egy olyan különösen véres napon történt, melynek során országszerte legalább 27 ember veszítette életét a robbantásokban. A támadások elsősorban kormányzati hivatalnokok, az iraki biztonsági erők és szövetségeseik otthonait célozták.
 
Az 50 éves Hamíd al-Daraji hét éven át dolgozott az amerikai hadsereg tolmácsaként, mióta az Egyesült Államok megszállta Irakot.
 
A férfit körülbelül hajnali három órakor, álmában lőtték mellkason, szamarrai otthonában. A város egyébként Bagdadtól északra fekszik és korábban felkelők egyik főhadiszállásaként tartották számon.
 
A hatóságok letartóztatták az áldozat fiát és annak unokatestvérét, de még mindig kutatnak az apa egy másik fia után, aki valószínűleg szintén részt vett a támadásban. Az elkövetők a felkelőkhöz való újracsatlakozásuk után feltehetőleg hűségüket próbálták bizonyítani ezzel a tettükkel.
 
A letartóztatot fiú, a harmincéves Abdul Halim Hamíd korábban az iraki al-Kaida tagja volt, aki 2007 közepe táján hagyta ott a terrorszervezetet, az amerikai és iraki biztonsági erők fellépése következtében. A rendőrség szerint a fiú,19 éves unokatestvére és 24 éves bátyja azonban továbbra is szélsőségesek maradtak.
 
A szamarrai gyilkosság most felhívta a figyelmet azoknak az irakiaknak a félelmeire, akik együtt dolgoznak az amerikaiakkal és tartanak tőle, hogy az erőszakhullám kiújulhat, amint munkaadóik az országból való kivonulásra készülődnek.
 
Az elmúlt évek során a Gáza-övezetben több olyan személyt is meggyilkoltak hozzátartozóik, akikről gyanították, hogy együttműködnek az ellenséges erőkkel. Mindezeknek a gyilkosságoknak az a célja, hogy a családok „tisztára moshassák nevüket”. Nemrégiben például három olyan férfit gyilkoltak meg saját családtagjaik, akik állítólag Izraelnek szolgáltattak információkat.
 

Címkék: usa irak al kaida gáza övezet iraki felkelők

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr482096982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2010.06.21. 12:26:53

mi lesz itt ha az amerikaiak kivonulnak?! Obama észhez térhetne már...

Galak (törölt) 2010.07.05. 22:32:12

Az arabok igazi családközpontú emberek.

Söci 2010.07.14. 07:41:05

Hihetetlen, hogy ezek az arabok miket produkálnak...

Lacapc 2010.07.15. 10:55:18

Most, hogy egymásra licitálva tapossák farvizüket a "humanitárius segélyszállítmányokat(!)azonnal!!!!" célba juttatni kívánó hajók Gáza környékén, szerintem érdemes lenne megvizsgálni egy-két kérdést: 1. A gázai Hamas kormány terrorista formáció-e, amely saját népét is terrorizálva próbálja céljait elérni? 2. ebből fakadóan: eljut-e a segély a gázai palesztin néphez? (ezt jótékony hallgatás övezi a világmédia részéről...) 3. hogyan váltak hirtelen ennyire emberbarátivá a muszlim terrordiktatúrák? Saját háza táján nem söpör Kadhafi? 4. Mi ez a tobzódás, amivel a közel-kelet egyetlen(!) demokráciáját (Izraelt)hirtelen az összes terrorista állam ki akarja oktatni emberi jogokból? Röhej a köbön.

nemzetiszocialista 2010.07.20. 19:31:58

@Lacapc: A humanitárius segélyekre nagy szükség lenne,mert a Közel-kelet egyetlen "demokratikus" állama megnyomorítja a palesztín lakosságot,elveszi tőlük a minimális megélhetési lehetőségeket is.A Te izraeli "demokráciád" egyenlő a megsemmisítés politikájával.A kérdésem csupán annyi,hogy miért kiabáltok holokausztot,amikor Ti a tömegpusztítás abszolút mesterei vagytok.Szerintem hintsetek egy csókot Dolfi bácsi homlokára amiért megmutatta nektek a pusztítás művészetét.A baj csak az,hogy Ti túlzásbaviszitek a dolgot.Dolfi bácsi hozzátok képest első áldozó csupán.Himmler bácsiról nem is beszélve,hiszen Ő megrekedt az óvodában...

Lacapc 2010.07.21. 10:06:07

Valaki értelmes is hozzászól, vagy csak nemzeticoccialista megdönthetetlen érveit hallgatjuk?

badraniyye 2010.07.21. 18:36:49

Szerintem semmi meglepő nincs a cikkben. Ami szégyen, az szégyen, csak vérrel lehet lemosni - mért csodálkozunk ezen az arab világban? Iratlan törvények vannak, amit ha megszeg bárki (legyen apa, anya, gyerek), annak következménye lesz. Nincs ebben semmi bonyolult.

Mielőtt még mindenki lehurrog: nem azt irom, hogy egyetértek ezzel, hanem azt, hogy ez igy müködik. Aki szégyent okoz, fizet. Élettel. Legyen az iraki, palesztin vagy akármilyen más arab, az árulónak minősitett személyt megölik, ilyen az arab gondolkodás. Egyszerü, logikus, kegyetlen.

nemzetiszocialista 2010.07.22. 08:50:14

@badraniyye: Sem időben,sem térben nem kell olyan messzire mennünk.Nézzük meg Szicilíát.Még ma is igen zártnak tűnő országrész,ahol még mindíg él a hagyományos vérbosszú elve.Ne írjátok ezt a cselekedetet csupán a muszlimok számlájára.Ez van. Ez a történelmük.Ne akarjuk felülbírálni.Jó az úgy ,ahogy van.

nemzetiszocialista 2010.07.22. 09:03:33

@badraniyye: majd elfelejtem... és persze az egész család büszke a fiúra. Ez a minimum arrafelé!

badraniyye 2010.07.22. 11:24:25

most valamit nagyon elrontottam, mert eltüntek a válaszok, amit nekem irtatok és az én bejegyzésem is... :S most megtaláltam a kommenteket vmi feed-nél, viszont azt nem látom, hogy ki válaszolt. Elnézést...

@ Én Sziciliához nem értek, az arabokhoz viszont valamelyest, és Isten mentsen attól, hogy azonositsam a muszlimokat az arabokkal! Viszont, ha már itt járunk, akkor maga a térség muszlim vagy nem muszlim szokásrendszere megdöbbentően hasonló az esetek többségében! Hadd emlitsek egy példát. Sziriában van szerencsém egy keresztény családot ismerni, és Sziriáról van szó (!), keresztényekről (!), és becsületsértés miatt bizony sor került a vérbosszúra! Eszembe se jutott a muszlimok számlájára irni mindezeket! A muszlim vagy nem muszlim kérdésen rég át kellene lépnünk, itt sokkal összetettebb dolgokat kell vizsgálni!
Szintén kereszény, kuvaiti (!) családdal volt szerencsém találkozni, ahol a lányok niqábban járnak, a férfiak dishdáshában, és keresztény vagy sem, ugyanolyan szokásrendszer szerint élnek, mint a szalafik.
Nem gondolom azt, hogy ez csupán történelem, mert más népek történelmében is élt a vérbosszú, mégsem maradt fenn (lsd Rómeó és Júlia...), ez nem történelem, ez józan paraszti JOG.

@ Nem arról van szó, hogy büszke a fiúra a család. Ez egy más értékrendszer. Ezt nem lehet máshogy kifejezni: másik értékrendszer. Az ottani emberek gondolkodása ilyen:
Ismered az ózonlyukat? Igen. Mit csinál az a Földdel? Megvédi a Naptól - vagyis ez a funkciója. Nos, a családnak is az a funkciója, hogy megvédje az egyént, bárkit a családban. VISZONT. Ha te, mint Föld, elkezded mérgezni az ózonlyukat (szégyent hozol a családodra, és ártasz annak, aki megvéd), akkor egy idő után maga az ózonlyuk fog elpusztitani téged, mert azt érdemled, mivel te kezdted el mérgezni.

Az, aki arab, aki iraki, és szövetkezik az "ellenséggel", az főleg ha még kommunista is, annak a családja gondolkodás nélkül lemossa a családról a szégyenfoltot. És nem örülni fognak ennek, hanem a család ismét tisztának érzi magát, és emelt fővel megy ki az utcára, tiszta lelkiismerettel, hogy többé nincs közöttük áruló. Ez nagyon fontos egy családnak!

Hadd füzzek hozzá még valamit. A vidéki lakosságról van itt szó. Az egyszerü, hagyományos gondolkodású vidékiekről, akik kemény körülmények között, kemény életet élnek.

Az irakiak az arabok körében mindig is az értelmiséget jelentette. Mielőtt kitör a röhögés, mondom, hogy az arabok körében, és az értelmiségi arabok bárhol a világon tudják, hogy az iraki értelmiség a legerősebb, legtanultabb, nem véletlenül olyan "veszélyes" ország Irak.

Ha megnézzük az iraki emigránsokat, bizony látszik, hogy a nagyrészük értelmiségi. Az európai egyetemek többségén az anyanyelvi professzorok irakiak, és nagyon magas a szinvonal, amit adnak és követelnek.

Azok, akik jelenleg Irakban vannak, a világ végére elbujtatott helyeken, tényleg kemény körülmények között, kemény szokásokkal és jogokkal kell, hogy éljenek. Én voltam idén Szamarrában, tudom miről beszélek, ez igy müködik. Az ottani emberek gondolkodása szerint a fiú azt tette, amit a becsület megkövetelt.
Mégvalami. Ott a családi szálak is másképp funkcionálnak. Ismerek olyan szaudi apát, aki a két kezével ölte meg a saját lányát, miután az megcsalta a férjét. Senkinek nem volt kellemes élmény, de a társadalom szerint az apa jól cselekedett. Ha a lány életben marad, rabszolgaként bánnak vele az emberek, esélye sincs emberként élni. Az apja megölte, ezzel tisztára mosta a család nevét.

Az arab világ kemény hely. Ez a hir sajnos (számomra) nem meglepetés.

nemzetiszocialista 2010.07.22. 13:45:22

@badraniyye: Szerintem az ,hogy értelmiségi vagy nem, nem perdöntő. Csak emlékezzünk vissza a Müncheni olimpiára.A Fekete Szeptember emberei,legtöbbjük Németországban tanuló egyetemista-tehát értelmiségiek- az első szóra végrehajtották a küldetést. Ez az elhivatottság tudat,vagy minek nevezzem,ősi gyökerekből ered.Mi európai népek ezt nem érthetjük.Az amcsikról nem is szólva...Buták mint az ágyú.

badraniyye 2010.07.22. 14:15:11

Sajnálom, hogy a falnak beszéltem.

süti beállítások módosítása