Iszlám-konferencia Németországban

2009.06.27. 12:47 salamonmandy
Al-Jazeera
 
 
Tegnap végéhez ért annak az Iszlám-konferenciának a negyedik, egyben utolsó üléssorozata, melyet a német kormány rendezett a fővárosban, Berlinben, anélkül, hogy az országban élő muszlimok problémáival kapcsolatosan határozott javaslatokat tett volna. A konferencia annak a tanulmánynak az eredményeit volt hivatva kutatni, mely a muszlim kisebbség helyzetét és nagyságát érintő új eredményeket vizsgálta.
 
A német belügyminiszter, Wolfgang Schaeuble elismerően szólt a konferenciáról, melyet a belügyminisztérium rendezett meg a 2006-os év óta, azzal a céllal, hogy segédkezzen egy társadalmi összefogás megteremtésében, mely rendezi a muszlimok és az állam közti kapcsolatot.
 
A belügyminiszter azt is elmondta, hogy bár a konferencia nem adott választ minden szóbanforgó problémára, de nagy szerepet játszott az együttműködés és bizalom megerősítésében és segített megértetni az országban élő nem muszlim többséggel, hogy az iszlám a német társadalom szerves részévé vált.
 
Schaeuble hozzátette, a konferencia nagy lépést tett az iszlám német iskolákban való oktatását célzó tervet illetően és kifejezte támogatását az irányban, hogy a német egyetemeken olyan tanszékeket hozzanak létre, melyeken muszlim tanárokat és imámokat képeznek.
 
Angela Merkel német kancellár a konferencia tagjainak fogadása során hangsúlyozta a párbeszéd folytatásának szükségességét és támogatta belügyminiszterének javaslátát a konferencia folytatására az elkövetkezendő években. Angela Merkel azt is elmondta, a konferencia hozzájárult a muszlimok helyzetét illető sok kérdés megvitatásához.
 
A konferencia negyedik üléssorozatán a német iskolákban tanuló muszlim diákok társadalmi problémái jelentették a központi kérédést. Az utolsó üléssorozaton résztvevők egyetértettek abban, hogy a a német iskolákban megengedett a muszlim diáklányok számára a hidzsáb (fejkendő) viselete, de ragaszkodtak ahhoz, hogy ez a felnőttkor elérése előtt nem vallási előírás.
 
Forrás: Al-Jazeera - cikk  itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr141211814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása