Pártkongresszust tart a Fatah

2009.08.04. 15:47 közelkelet

 

 
Megkezdődött a Mahmoud Abbász vezette Fatah pártkongresszusa, amely húsz év óta az első lesz - adta hírül a BBC.
 
 
Abbász a kongresszuson elmondta, hogy a palesztinok békére törekszenek Izraellel, de az „ellenállás” mint opció továbbra is fennmarad. A BBC szakértője, Tim Franks szerint a Fatahot széles körben korruptnak és tehetetlennek tartják, azonban a szervezet belső hatalmi pozícióinak elosztását nagy figyelem övezi.
 
 
A nyugati parti Betlehem városában sorra kerülő három napos ülésen közel kétezer delegált vesz részt. Mintegy négyszáz, a gázai övezetben lakó Fatah-tagot a terület irányítója, a Hamasz akadályozta meg a kongresszusra való elutazásban – miközben Izrael megengedte a külföldön élő ötszáz fős csoportnak, hogy eljussanak az ülésre. Az izraeli kormányszóvivő a tanácskozás kapcsán elmondta: „Izrael a békét és a megbékélést keresi palesztin szomszédainkkal – olyan megbékélést, amely a mások jogainak elismerésén alapul mindkét fél részéről: Izraelnek, hogy elismerje: a palesztinoknak vannak nemzeti jogai; s a palesztinoknak, hogy a zsidóknak is vannak nemzeti jogai”.
 
 
A kongresszus egy olyan új politikai programról is tárgyalni fog, amelynek a célja a mozgalom megújítása. Egy másik fontos kérdés, hogy vajon a konferencia fog-e változtatni a Fatah-okirat szövegezésén, amely Izrael elpusztítására szólít fel.
 
 
Egy dokumentum-tervezet a „fegyveres harc” fenntartását javasolja, amennyiben meghiúsulnak a zsidó állammal való béketárgyalások, valamint hogy a Nyugati Parton az izraeli telepítések befagyasztása a további tárgyalások előfeltétele.
 
 
A kongresszus épp akkor zajlik, amikor az Egyesült Államok reményét fejezte ki, hogy közvetítene egy újabb tárgyalássorozat keretében a zsidók és a palesztinok között. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Fatah jelenleg népszerűbb főbb riválisánál, a gázai övezetet uraló iszlamista Hamasznál, viszont frissesség hiányában hosszabb távon a palesztinok szerint a Fatah hanyatlani fog – tette hozzá a BBC Közel-Kelet szakértője

 

Forrás: BBC

Címkék: usa izrael fatah palesztin nyugati part

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr111288495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása