Az Egyesült Államok a skót áruk bojkottjára szólított fel

2009.08.24. 16:18 közelkelet

 

Az amerikai állampolgárokat arra kérik, hogy a lockerbie-i merénylő hazatérése miatt ne vegyenek skót árukat - így például skótszoknyát és skót whiskyt se - a British Petroleum üzleteiben, sőt, töröljék a szigetországba tervezett utazásaikat is – írja a brit Telegraph.
 
A honlapokat elárasztották a bojkottra felszólító csoportok, akik arra kérik az amerikaiakat, hogy a skót whisky helyett inkább amerikait, kanadait vagy írt vegyenek, s inkább Írországba menjenek nyaralni.
 
A Skót Whiskey Szövetség egyelőre figyeli a fejleményeket, de úgy érzi, hogy a bojkott által gyakorolt hatások rövid életűek lesznek, Campbell Evans elnök szerint ugyanis több ilyen akciót is túléltek már.
 
A skót whiskey az egyik legfontosabb exportcikkét alkotja az Egyesült Államokba irányuló három milliárd font értékű skót kivitelnek, de a turizmus bojkottjának sikerességével is nagy nyereségtől esnének el. Az amerikai turisták a külföldi látogatók 14 százalékát ölelik fel, amellyel a legnagyobb mértékben járulnak hozzá az egymilliárd font értékű iparághoz.
 
A világ legnagyobb szeszesital-gyártója, a Diageo – amely profitjának negyven százalékát az Egyesült Államokban termeli – még nem tapasztalt érezhető visszaesést, ahogy a legismertebb whisky márkának, a Johnnie Walkernek sem kell egyelőre tartania a bojkott hatásaitól.
 
A honlapok nem tesznek különbséget a skót és a brit kormány szerepe között az 1988-ban 270 (köztük 189 amerikai és négy magyar állampolgár) ember életét kioltó lockerbie-i katasztrófa egyetlen elítéltjének hazaengedése kapcsán. „Ne utazz Skóciába és ne üzletelj ott (és általában az Egyesült Királyságban), s ne vegyél brit vagy skót árut” – írja a www.boycottscotland.com.
 
A British Petroleum cégét azért választotta ki az oldal, mivel az korábban Tony Blair egykori brit kormányfő és Muammar al-Gaddafi líbiai vezető közötti líbiai olajügylet főszereplője volt. A gigantikus méretű program egyik részét képezi egy 500 millió fontos beruházási projekt, minekutána a brit mamutcég az ásványkincsek kitermelésére egy Kuvait vagy Belgium méretű olaj- és gázmezőn kapna jogot.  

 

Címkék: usa skócia líbia egyesült királyság

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr111335165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása