Irak és Szíria is visszahívta nagyköveteit

2009.08.27. 06:00 salamonmandy

 

Szíria bejelentette, hogy visszautasítja az iraki kormány kiadatási kérelmét, a múlt heti pusztító robbantásokban való részvétellel gyanúsított iraki terroristák ügyében.  Miután az esetet követően az iraki kormány visszahívta damaszkuszi nagykövetét, válaszképpen Szíria is visszahívta bagdadi nagykövetét – adta hírül az Al-Jazeera.
 
Az eset érdekessége, hogy Szíria határozottan elítélte és terrorista cselekménynek nevezte a múlt heti bagdadi robbantásokat.
 
A szír fél nem sokkal azután hívta vissza nagykövetét tanácskozásra, hogy Irak hasonló lépésre szánta el magát.
 
Az iraki kormány hivatalosan arra kérte Szíriát, hogy adja át a Baath párt két vezetőjét, Mohammed Younis al-Ahmedet és Sattam Farhant.
 
Az iraki kormány szóvivője, Ali al-Dabbagh megerősítette, hogy azért kérik a két férfi átadását, mert „közvetlen szerepük volt azoknak a terrorista cselekedeteknek a kivitelezésében, melyek múlt szerdán rázták meg Bagdadot.” Irak a két szóban forgó gyanúsított mellett kéri mindazoknak a körözött személyeknek a kiadatását, akik a gyilkosság  bűntetteit hajtották végre irakiak ellen.
 
Az iraki kormány egyben kérte Szíriát, hogy tiltsa ki azokat a terrorista szervezeteket, melyek Szíriát búvóhelyüknek használják, hogy ott tervelhessék ki terrorista cselekedeteiket az iraki nép ellen.
 
Irak damaszkuszi nagykövete elmondta, hogy visszahívásáról hivatalosan értesítették, de a követség továbbra is nyitva marad.
 
A két ország közti viszony évtizedek óta feszült és Irak 2003-as amerikai megszállása óta Washington és Bagdad is azzal gyanúsítja Szíriát, hogy határain keresztül lehetővé teszi militánsoknak az Irakba való bejutást.
 
Núri al-Maliki, iraki miniszterelnök e hónapban tett szíriai látogatása újabb jele volt annak, hogy a két ország közti kapcsolat javuló félben van.
 
A múltheti robbantássorozat, mely megrázta az iraki fővárost legalább 95 embert megölt, több százat megsebesített és súlyos károkat okozott a pénzügyminisztérium és külügyminisztérium épületeiben.
 
A múlt szerdai nap volt a legvéresebb, amióta az amerikai csapatok kivonultak a városokból és átadták az irányítást az iraki erőknek, majdnem két hónappal ezelőtt.
 

 

 
Címkék: irak szíria

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr501340681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása