Az iraki miniszterelnök nemzetközi nyomozást kér a robbantások ügyében

2009.09.04. 13:57 salamonmandy

 

Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök hivatalosan is arra kérte az ENSZ biztonsági tanácsát, hogy nyomozza ki azt a robbantássorozatot, mely 95 ember életét követelte a múlt hónapban Bagdadban – olvasható az Al-Jazeera.net-en.
 
A robbantássorozat ezen kívül diplomáciai krízishelyzetet is teremtett Irak és Szíria között, miután Szíria visszautasította két, a robbantásokhoz kapcsolható férfi kiadását Bagdadnak.
 
A levélben, melyet az ENSZ főtitkára, Ban Ki-Moon csütörtökön továbbított a biztonsági tanácsnak, Maliki egy független, nemzetközi nyomozóbizottság felállítását kéri, mely fényt derít a robbantásokra. Az augusztus 19-ei robbantások súlyos károkat okoztak a pénzügy –és külügyminisztériumban és több, mint ezer embert sebesítettek meg.
 
A levél szerint a múlt hónapban lezajlott támadások az emberiség ellen elkövetett bűntettek, melyeket a nemzetközi törvények büntetnek és jellegük megköveteli a nemzetközi nyomozást és a bűnösök nemzetközi bíróság előtt való elítélését.
 
Habár Maliki levele név szerint nem említette Szíriát, mégis a következők voltak benne olvashatók: „Úgy gondoljuk, hogy az ilyen méretű és bonyolultságú szervezett bűncselekményeket nem lehetséges megtervezni, pénzelni és kivitelezni külföldi erők támogatása nélkül.”
 
Az Egyesült Államok – mely ebben a hónapban a biztonsági tanács elnöke –  megerősítette a levél megérkezését valamint amerikai tisztségviselők elmondták, hogy a biztonsági tanács másik 14 tagjának is hamarosan szétküldik a levelet. Arról azonban nem árultak el részleteket, hogy pontosan milyen lépéseket is fognak tenni.
 
Az iraki kormány eközben a betiltott Baath párt és az al-Kaida embereit gyanúsítja az utóbbi idők támadásaival és úgy véli, hogy a Baath vezetői a szomszédos Szíriából tervezték meg a robbantásokat. 
 
Forrás: Al-Jazeera

 

Címkék: irak ensz szíria

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr691359907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása