Izrael és a palesztinok is háborús bűnöket követtek el

Mind az izraeli hadsereg, mind pedig a palesztin fegyveresek háborús bűnöket követtek el a december-januári gázai háborúban, áll az ENSZ vádjai között.

Az ENSZ genfi székhelyű Emberi Jogi Tanácsa egy tényfeltáró kutatás eredményeképpen 575 oldalas jelentést adott közre és felszólította mindkét felet, hogy alaposan vizsgálják ki a vádakat - olvasható a New York Timesban. Izrael nem működött együtt a vizsgálatot folytatókkal.

A kutatás megállapította, hogy az Izraeli Védelmi Erők háborús bűntettekkel és néhány esetben emberiség ellen elkövetett bűntettekkel egyenértékű akciókat hajtottak végre – mondta Richard Goldstone, az ENSZ vizsgálóbírója a riportereknek.

A jelentés szerint az, hogy a palesztin fegyveresek Izrael olyan részeire lőttek ki rakétákat, ahol nem voltak katonai célpontok, szintén háborús bűnnek, sőt talán emberiség elleni bűntettnek minősülnek.
 
Válaszképpen Izrael közreadott egy nyilatkozatott, mely kritizálta Goldstone jelentését és megmagyarázta, hogy Izrael miért nem működött együtt az ENSZ-szel.
 
A korábbi dél-afrikai bíró, Richard Goldstone hangsúlyozta Izraelhez és zsidó hátteréhez való kötődését és a vádakat, miszerint Izrael-ellenes lenne, "nevetségesnek" nevezte - írja a Haaretz, izraeli online napilap.
 
Habár a jelentés - mely közel 200 interjúra és több, mint 200 ezer oldalnyi dokumentumra és fotóra épül - megállapította, hogy többször is megsértették a nemzetközi jogokat, Goldstone visszautasította, hogy személyeket nevezzen meg egyik oldalról is, mondván, hogy az az ügész feladata.
 
A jelentés szerint Izraelnek kártérítést kellene fizetnie azoknak a palesztinoknak, akik  a hadsereg törvénytelen akcióinak következtében veszteségeket, vagy károkat szenvedtek el.  
 
Forrás: New York Times, Haaretz
Címkék: izrael ensz palesztin gáza övezet

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr121385159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacapc 2009.09.16. 15:18:44

érződik,hogy az irán elleni támadás előtt hirtelen roppantul megerősödnek az izraelt elmarasztaló "emberjogi" kritikák... csak azt szeretném szerényen megkérdezni, 5 évig hol voltak az ensz urak, amíg a palesztinok végiglőttek szinte az összes polgári célpontú izraeli várost amit elértek?
egyébként érdekes, hogy amíg az nem probléma, hogy a palesztinok elő pajzsként használnak óvodát, lakóházat, mecsetet dugig tömve gyerkekkel-civilekkel, addig az probléma ha ezt izrael felszámolja.

süti beállítások módosítása