Egyiptomi kendővita

 

Mohammed Tantawi sejk – akit sokan Egyiptom imámjának és a szunnita iszlám legfőbb spirituális tekintélyének tartanak – kairói körútja során feldühödve támadta a nikáb viseletét – írja a The Daily Telegraph.
 
A sejk állítólag feldühödött, amikor egy nikábot viselő lányt látott és megkérte a tizenéves lányt, hogy vegye le a fátylat. „A nikáb egy tradíció és semmi köze sincs a valláshoz” – indokolta meg kérését Tantawi.
 
A nikáb az arcot eltakaró kendő, melyből csupán a nők szemei látszanak ki. Habár a meghatározások különböznek, a nikáb általában eltér a burkától, mely az egész testet fedi és mely csak egy hálószerű anyagot enged meg a szemeknél.
 
 
Az imám utasította a diáklányt, hogy soha többé ne viselje a nikábot és ígéretet tett arra, hogy fatwát, vagyis vallási rendeletet ad ki, hogy ne hordhassák az iskolákban. A határozat nem érinti majd a hidzsábot, vagyis a fejkendőt, amit a legtöbb muszlim nő Egyiptomban is visel.
 
Habár irónikus módon a szóban forgó diáklány csak az imám iránti tiszteletből vette fel a nikábot, Tantawi sejk utasításának az egész iszlám világban nagy visszhangja lesz.
 
Az imám után most úgy tűnik, Egyiptom felsőoktatási minisztere fogja betiltani a nikáb viseletét az állami egyetemeken.
 
Az utóbbi időben az egyiptomi kormányt egyre inkább aggodalommal töltötte el a nikáb növekvő népszerűsége, mivel azt annak a vallási puritánizmusnak egy újabb felbukkanásaként értelmezte, melyet régóta szeretett volna elnyomni.
 
 
     „Az imámot már megkritizálták azért, mert kezet fogott Simon Peresz, izraeli elnökkel”
 
 

Habár a Korán nem követeli meg, hogy a nők arcukat letakarják, Tantawi sejk rendelete minden valószínűség szerint nem lesz túl népszerű a fundamentalista muszlimok körében. Egy népszerű szaúd-arábiai vallástudós például, már kijelentette, hogy a nikáb nem elég konzervatív és a vallásos nőket felszólította, hogy csupán egyik szemüket tegyék láthatóvá.

 
Habár Tantawi vitathatlanul befolyásos, sokan vannak, akik rossz szemmel nézik mérsékeltségét.
 
Az imámot már megkritizálták azért, mert kezet fogott Simon Peresz, izraeli elnökkel, és mert támogatta, hogy Franciaország megtiltsa a hidzsáb viseletét az iskolákban. További kritika érte Tantawit, mert kiadott egy fatwát arról, hogy a nemi erőszak következtében teherbe esett nők számára engedélyezett az abortusz. 
 
Forrás: The Daily Telegraph

 

 

· 1 trackback Címkék: franciaország egyiptom hidzsáb nikáb burka

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr901431504

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.10.06. 16:35:26

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.10.07. 09:44:57

"nem érinti majd a hidzsábot, vagyis a fejkendőt"

A magyar parasztasszonyok is viseltek fejkendőt vö. "Bekötötték a fejét" = férjhez ment.

Éljen az amerikai fiatalság-kultusz nézzünk ki (vagy próbáljunk meg, kerül, amibe kerül) ötven évesen is tizenhatévesnek! :-(

(Madonna, Dávid Ibolya)

Amúgy az iszlám (Mohamed próféta) az egész fátyol-tematikát Bizáncból nyúlta, le az meg akkor keresztény volt.

Mudzsahid Al-Madzsar · http://www.magyarmudzsahid.blogspot.com 2009.10.07. 13:28:40

@Jobb híján MDF-es: a "fátyol lenyúlása" esetleg egyes területek sajátossága, nem vitatom. a Kegyes Korán viszont csak a hidzsábot írja elő.
(Ahmedinedzsád-nál kérdeztem/kértem vmit, elkerülte a figyelmedet? még mindig várom az érveidet.)

süti beállítások módosítása