Mintegy 100 iszlamista fogvatartottat engedtek szabadon Líbiában

 

A líbiai hatóságok csütörtökön mintegy száz iszlamista csoporthoz tartozó fogvatartottat engedtek szabadon.
 
A szabadon bocsátott, összesen 88 fogoly közül a gyanú szerint többen egy al-Kaidához kötődő csoport tagjai voltak.
 
45-en egy olyan csoporthoz tartoztak, amelyet korábban azzal gyanúsítottak, hogy megpróbálta megbuktatni Moammar Khadafi rezsimét.
 
A líbiai hatóságok és az iszlamista csoportok közti tárgyalások, melyeknek célja a fogvatartottak szabadon engedése volt, több, mint két évig tartott. A foglyokat a Tripolihoz közeli, hírhedt Abu Szelim börtönből engedték el.
 
Jogvédő szervezetek szerint még 1996-ban a líbiai biztonsági erők mintegy 1200 iszlamista foglyot öltek meg a hírhedt Abu Szelim börtönben, amikor megpróbálták leverni az iszlamisták támadásait.
 
Az Abu Szelim börtönben 2006-ban szintén börtönlázadás tört ki, akkor egy fogoly meghalt, három másik pedig megsérült. Az Amnesty International jelentése szerint az összetűzések azután robbantak ki, hogy 190 rab visszatért tárgyalásáról, melyen mindegyikőjüket halálra, vagy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.
 
A foglyok szabadon engedését – melyben nagy szerepet játszott Khadafi fia, Saif al-Islam – többen a líbiai nemzeti megbékélési terv részének tekintik.
 
Saif al-Islam a líbiai emberi jogok szervezetének egyik tagja.
 
A líbiai emberi jogi szervezet üdvözölte a kormány azon döntését, hogy bezárja az Abu Szelim börtönt.
 

Forrás: Al-Jazeera, BBC, Magharebia.com

 

Címkék: al kaida líbia khadafi iszlamista abu szelim börtön

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr301454547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Galak (törölt) 2009.10.17. 00:06:25

Ez nem más mint líbiai élőerő-export a táliboknak Afganisztánba. De lehet hogy csak én vagyok túl gyanakvó és a szabadon engedettek a líbiai cukrászok, pékek, kőművesek táborát erősítik majd.

süti beállítások módosítása