15 éve kötött békét Jordánia és Izrael, de sokan még ma is ellenzik

 

Tizenöt évvel a békekötés után Ammánban jordánok izraeli zászlókat égetnek és a tiltakozók a békeszerződés eltörlését követelik. „Tizenöt év telt el mióta a megegyezést aláírták és semmi jót sem hozott. A békeszerződést az emberek akarata ellenére írták alá” – nyilatkozta egy jordán parlamenti képviselő.
 
Jordánia az elmúlt napokban élesen kritizálta Izraelt a templom-hegyi összecsapások miatt és arra figyelmeztetett, hogy a zsidó állam „provokatív viselkedése” tönkreteheti a békekötés és a stabilitás megteremtésének lehetőségeit.
 
Izrael és Jordánia 1994 október 26-án, 46 évnyi ellenségeskedés után kötött békét. Az izraeli miniszterelnök, Yitzhak Rabin én a jordán Husszein király az izraeli-jordán határon fekvő, sivatagi Wadi Arabában kötöttek békét, melyen jelen volt Bill Clinton, amerikai elnök és további ötezer meghívott.
 
Jasszer Arafat, palesztin vezető távollétével tüntetett, mivel nem hívták meg a ceremóniára. Miután 1979-ben az arab országok közül elsőként Egyiptom kötött békét Izraellel, Jordánia lett a második arab ország, mely megalapozta békés viszonyát a zsidó állammal.
 
Yitzhak Rabin örömét fejezte ki a békekötés kapcsán és elmondta: “A mai napon nemcsak országaink kötnek egymással békét, nemcsak nemzeteink ráznak békében kezet Wadi Arabában.”
 
„Ez a mi ajándékunk népeinknek és a következő generációknak” - nyilatkozta az ünnepségen a jordán király.
 
Bill Clinton a szélsőséges iszlamisták elleni kevéssé palástolt kirohanásában elmondta, a béke ellenzői, akik “a vallás és nacionalizmus retorikájába burkolóznak” nem győzhetnek.
 
A szélsőjobbot kivéve a zsidóság üdvözölte a megegyezést, melyet a Knesszet 105:3 arányban fogadott el.
 
Rengeteg palesztint sokkolt és dühített azonban a békekötés, mivel úgy vélték, az nem orvosolja sérelmeiket. Jordánia lakosságának 60%-a volt palesztin származású ebben az időben.
 
A Palesztin Felszabadítási Szervezet kritizálta a Jordániára kirótt szerepet, mely szerint a Hásimita királyság őrzi a kelet-jeruzsálemi muszlim szent helyeket.
 
A palesztinok általános sztrájkot és demonstrációkat tartottak Jeruzsálemben és a megszállt Nyugati-Parton.
 
Hebronban Husszein király képeit égették, Nabluszban pedig a palesztin lakosok összecsaptak az izraeli rendőrséggel.
 
A Hamasz – mely csupán nyolc nappal a békekötés előtt hajtott végre egy 22 ember életét követelő öngyilkos merényletet Tel-Avivban – kettős mércével való méréssel vádolta Clinton elnököt és ígéretet tett, hogy folytatja erőszakhadjáratát.
 
A békeszerződés keretében Izrael és Jordánia megállapodott bizonyos területek cseréjéről és a határok földrajzi adottságokhoz való igazításáról. Jordáni mintegy 380 négyzetkilométernyi területet kapott vissza és a királyság nyugati határait is világosan meghúzták.
 
A 15 évvel ezelőtt kötött megegyezés megnyitotta az utat a kereskedelmi, turisztikai, környezetvédelmi és vízügyi együttműködésre.
 
Yitzhak Rabint 1995 november 4-én egy zsidó szélsőséges gyilkolta meg, Husszein király pedig négy évvel később rákban halt meg. 2002-ben a két ország megegyezett egy olyan tervről is, melynek célja, hogy a Vörös-tengerből vizet juttassanak a zsugorodó Holt-tengerbe.
 
 

 

Címkék: izrael jordánia jeruzsálem bill clinton békekötés yitzhak rabin

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr741477480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tilikov (törölt) 2009.10.27. 13:44:58

Iránban egy kicsit élesebben fogalmaznak. Ott már a békeszerződés felmondásának lehetőségéről írnak, bár igaz, hogy ők eléggé ellenérdekeltek az ügyben, azt látják, amit látni szeretnének.
www.iran-daily.com/1388/8/5/MainPaper/3531/Page/9/Index.htm

süti beállítások módosítása