A Hamasz szerint nem a tárgyalások, hanem a háború fogja eldönteni Jeruzsálem sorsát

2009.10.26. 14:06 salamonmandy

 

A vasárnapi templom-hegyi összecsapásokat követően a Hamasz politikai vezetője, Khaled Meshal kijelentette: “Jeruzsálem sorsát a dzsihád és az ellenállás fogja eldönteni, nem a tárgyalások.”
 
Az izraeli rendőrség és a kövekkel felfegyverkezett fiatalok közti összetűzések vasárnap törtek ki a jeruzsálemi Templom-hegyen, melyen a muszlim szent hely, az al-Aksza mecset is található. Az összecsapások valószínűleg azért robbantak ki, mert radikális zsidó vallási vezetők felszólították követőiket, hogy menjenek fel a Templom-hegyre, muszlim vallási vezetők pedig az ő követőiket szólították fel, hogy védjék meg a szent helyet.
 
Meshal Damaszkuszban hangot adott azon reményének, hogy az izraeli arabok és a ciszjordániai lakosok csatlakoznak a Hamasz által irányított Gáza-övezet lakóihoz és együtt tiltakoznak a jeruzsálemi események ellen.
 
Eközben vasárnap Jordánia arra figyelmeztette az izraeli rendőrséget és a zsidó vallási radikálisokat, hogy a további provokáció “elősegíti az erőszak terjedését a régióban és kockáztatja a békekötésre irányuló erőfeszítéseket.”
 
„Az izraeli katonák és zsidó szélsőségesek bármilyen olyan provokációs próbálkozása, mint ami ma történt a nemzetközi törvény és konvenciók súlyos megsértése és mégtöbb feszültséget és erőszakos cselekményt szül” - mondta Nabil Sharif, jordán média és kommunikációs miniszter.
 
„Jordánia, mely a jeruzsálemi szent helyek őrzője, nagyon aggódik amiatt, ami történik és figyelmeztetett azellen, hogy az izraeli katonák folytassák ezt a provokatív viselkedést” - folytatta Sharif.
 
Izrael 1967-ben, a Hatnapos háború alatt foglalta el Kelet-Jeruzsálemet Jordániától. A két ország között 1994-ben kötött békeszerződésben Izrael elismerte Amman azon jogát, hogy ”őrködjön” minden jeruzsálemi muszlim és keresztény szent hely felett.
 
A Jordánia és Izrael közötti kapcsolat az utóbbi négy hétben elmérgesedni látszik, hiszen a jordán kormány kétszer is berendelte az ammani izraeli nagykövetet, hogy megvitassák a templom-hegyi megmozdulásokat.
 
A jordán külügyminisztérium mindemellett megkérte az Biztonsági Tanács öt állandó tagjának küldötteit is, hogy azonnal avatkozzanak be a kelet-jeruzsálemi helyzetbe.
 
Egy izraeli arab törvényhozó vasárnap arra figyelmeztetett, hogy Izrael a muszlim világot „provokálja” azzal, hogy "lecsapott" a jeruzsálemi Templom-hegyen tiltakozókra.
 
„Izrael egymilliárd muszlimot provokál a világon, akik nem haboznak majd, hogy saját testükkel védjék meg a Templom-hegyet” - mondta Talab al-Sana.
 
A köveket dobáló arab fiatalok vasárnap három rendőrt sebesítettek meg, miután a jeruzsálemi rendőrség megrohanta a szent helyet, hogy megállítsa az ismétlődő összecsapásokat, melyekben legalább 25 palesztin sérült meg.
 
Forrás: Haaretz

 

Címkék: izrael hamasz dzsihád templom hegy palesztin tanács gáza övezet ensz biztonsági khaled meshal

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr641476207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása