Nemzeti gyászt hirdettek Líbiában az első öngyilkos merénylet után

2013.12.22. 22:50 salamonmandy

LIB.jpg

Az ideiglenes líbiai kormány három napig tartó gyászt hirdetett, azután, hogy egy merényletben 13 ember veszítette életét – adta hírül az al-Dzsazíra arab nyelvű hírportál. Az öngyilkos merényletet ismeretlen elkövető hajtotta végre tegnap éjjel, Bengázi városától keletre.

A kormány közleményében a három napos gyász mellett bejelentette, hogy elhalasztják a december 24-én tartandó függetlenségi megemlékezést a gyászidőszak befejeződéséig. Egyes vélemények szerint „a gyáva terrorista cselekedet” arra irányuló kísérlet volt, hogy meghiúsítsák a katonai csapatok felállítását és működtetését Bengáziban, amit a kormány a biztonság és stabilitás megőrzésért tervez.

Források szerint a robbanás a Bengázitól mintegy 50 km-re, keletre található barsziszi ellenőrzőpontnál történt, ahol egy ismeretlen elkövető robbanószerekkel megrakott autót használt a merénylethez. A merényletben 13-an életüket vesztették, hárman pedig megsebesültek, köztük a katonaság és biztonsági szolgálat emberei is.

Biztonsági források szerint a kapu őrei felfigyeltek a gépjárműre és köré gyűltek, sofőrje pedig szóváltásba keveredett velük, míg a többiek is odaérkeztek. Az elkövető csak ezután robbantotta fel magát, hogy ezzel növelje az áldozatok számát.

Szemtanúk szerint a robbanás helyén mély gödör keletkezett, amit a különböző kerületekben is hallani lehetett és a szomszédos épületekben is jelentős kár keletkezett.

Bengázi városa egyébként azért is olyan fontos, mivel a 2011-es líbiai polgárháborúban jelentős szerepet kapott, a kormányellenes erők francia segítséggel itt győzték le a Kadhafihoz hű csapatokat.

Címkék: líbia

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr625705054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása