Palesztin film az Oscar kapujában

2014.01.16. 22:09 kozelkelet

omar.jpg

Egy palesztin alkotást, az Omar című filmet is jelölték a 2014-es Oscar legjobb idegen nyelvű film díjára; az Omar csupán a második palesztin film, amely eljutott a legrangosabb filmművészeti díj kapujáig - írta az al-Dzsazíra arab hírtelevízió angol nyelvű honlapja.

Az Omar A nagy szépség (Olaszország), A vadászat (Dánia), az Alabama és Monroe (Belgium) és a The Missing Picture (Kambodzsa) című alkotásokkal versenyez. Az Oscar-díjátadó gálát idén március 2-án, vasárnap este tartják a hollywoodi Dolby Színházban.

A film rendezője, Hani Abu Asszad úgy látja, hogy az Omarban megvan az a lehetőség, hogy általa a világ megértse Palesztinát. Hazája helyzetét Iránéhoz hasonlította, amelynek az utóbbi években szintén nemzetközi figyelemre volt szüksége ahhoz, hogy az emberek megismerjék az iráni filmművészetet és történetmesélést.

Hani Abu Asszad volt a szintén a legjobb idegennyelvű film kategóriában jelölt Mennyország most című, Európa Filmdíjas (2005) és Golden Globe-díjas (2006) alkotás rendezője. A két, bombatámadásra készülő palesztin merénylő történetét elmesélő film nem kis botrányt kavart, amikor a jelöléskor a "Palesztin Hatóság"-ot nevezték meg mint származási ország, s csak később javították "Palesztin Autonóm Területek"-re.

Az Omar most Palesztina név alatt szerepel, Abu Asszad szerint ez egy jó lépés hazája felé. "Ez kétségtelenül egy palesztin film" - mondta el a rendező. A film költségvetésének 95 százalékát egyébként palesztin forrásokból sikerült összehozni, a maradék 5 százalékot pedig dubaji támogatók ajánlották fel.

Címkék: film oscar palesztin

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr355761868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása