A pápa, a palesztin állam létrehozására szólít fel

2009.05.21. 21:18 salamonmandy

Al Jazeera

 

XVI. Benedek pápa a palesztinok szuverén államának létrehozására szólított fel, mely biztonságban és békességben él szomszédaival, a nemzetközileg elismert határokon belül. Ugyanakkor a pápa felszólította a palesztinokat arra, hogy álljanak ellen annak a kísértésnek, hogy a terrorizmushoz és az erőszakhoz folyamodjanak.
Ezt a pápa a palesztin területeken tett látogatása elején közölte, ahol találkozott Mahmoud Abbasszal, Betlehemben, a megszállás alatt álló nyugati parton.

A pápa a palesztin miniszterelnök rezidenciáján tartott beszédében elmondta: „ A Vatikán támogatja népük jogát egy szuverén palesztin állam létrehozására, ahol szomszédaikkal biztonságban és békességben élhetnek, a nemzetközileg elismert határokon belül.”
„Ezt a felszólítást a mai napon a rengeteg, palesztin területeken élő fiatalhoz intézem: Ne engedjétek, hogy a rombolás és a veszteségek a keserűség érzését keltsék bennetek, vagy szívetekben haragot ébresszenek.”
A palesztin elnök köszöntőbeszédében kritizálta az izraeli megszállást, valamint azt is elmondta, hogy a béke alapja, melyre a palesztinok áhítoznak, a kettős-állam megoldásában van.

A pápa beszédében a következőkre is kitért : Ezen a szent földön vannak, akik folytatják a választófalak építését ahelyett, hogy összekötő hidakat emelnének, s akik a megszállás erejével arra törekszenek, hogy a moszlimokat és keresztényeket ennek az országnak az elhagyására kényszerítsék, azért, hogy szent helyeik pusztán turisztikai látványosságokká váljanak, s ne pedig az imádság helyei legyenek.”
A pápa a szerdai napot Betlehemben tölti, abban a városban, mely Jézus Krisztus születésének volt tanúja, holnap pedig az észak-izraeli Názáretben tart szentmisét a pápa, ahol Jézus felnőtt.
Ismail Haniya, a Hamas elnöke megkérte a pápát, hogy látogasson el a gázai-övezetbe, hogy megnézhesse „a palesztin nép elleni valódi holokausztot”. Továbbá Haniya arra is felszólította, hogy kérjen bocsánatot azokért a kijelentésekért, melyekkel rossz színben tüntették fel az iszlámot és Mohamed prófétát.
Az izraeli sajtó kedden dühös kijelentéseket tett közzé annak okán, hogy a pápa a nyugat-jeruzsálemi holokauszt múzeumban tartott hétfői beszédében nem kért bocsánatot a náci uralom alatti zsidó holokauszttal kapcsolatosan.
 (forrás: Al jazeera)

Címkék: izrael hamasz holokauszt palesztin vatikán xvi. benedek pápa ismail haniya mahmoud abbasz

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr121136312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása