A gázai csempészalagutak

2009.06.27. 12:46 salamonmandy

Al Jazeera

 

A gázai csempészalagutak – mindennapos utazás a halállal.

 

A nehéz körülmények és a munkanélküliség arra kényszerítik a Gázai-övezetben élő fiatalokat, hogy megélhetést keresve olyan csempészalagutakban dolgozzanak, melyek a palesztin Rafah városa és Egyiptom között a határvonal mentén húzódnak.

A komoly veszélyek ellenére - melyek között a munkások dolgoznak, ezekben az alagutakban és a halálesetek ellenére, melyek az izraeli támadások vagy az egyiptomi biztonsági erők az alagutak szennyvízzel való elárasztásának eredményei- az alagutakban való munka lehetőséget nyújt a munkanélkülieknek, hogy megkereshessék megélhetésüket.

A 24 éves Ali, aki egyetemi tanulmányait Gázában fejezte be (diplomázás után sehol nem talált munkát) elmondta, hogy barátjától kapta az „álláslehetőséget, munkaajánlatot”, hogy az egyik alagútban dolgozzon a napi megközelítőleg 25 dollárért.

Ali az Al-Jazeera Netnek hozzátette: „Igaz, hogy az alagutak veszélyesek és bennük a munkások az életüket kockáztatják, de ez az egyetlen lehetőségem arra, hogy testvéreim oktatásában szüleimet támogassam.” Azt is elmondta, hogy munkába menet minden nap elbúcsúzik anyjától és testvéreitől.

Ali elmagyarázta, hogy az alagutakban dolgozók sokféle veszélynek vannak kitéve. Ezek közül a legfontosabb a munkások félelme a felerősödő izraeli bombázásoktól és a Gázai-övezet határán működő egyiptomi biztonsági erőkkel való harcok.

„Egyik alkalommal egy izraeli rakéta csapódott be a közelünkben és beszakadt az alagút, de Allah megmentett benünket, hiszen a beomlás nem volt komoly. A munkások ki tudtak menekülni, de kishíján meghaltunk.”

Ali azt is hozzátette: „Minden percben a hitvallásokat ismételgetem és a családomra gondolok miközben a föld alatt dolgozom. Nehéz munka, de a körülmények rákényszerítenek. Ha lenne más megoldás, akkor nem mennénk bele ebbe a félelmetes munkába.”

Forrás: aljazeera.net - cikk itt található.


Címkék: izrael palesztin alagút csempészet csempészalagút gáza övezet rafah

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr171211812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása