Irak amerikai megszállása jövő kedden véget ér

2009.06.28. 22:46 salamonmandy
Al-Jazeera
 
A kedden esedékes amerikai kivonulás előkészületeként a biztonsági erők és az iraki hadsereg fokozta jelenlétét az iraki városokban és falvakban. Mindez óriási félelmek közepette zajlik, hogy vajon az iraki erők képesek lesznek-e majd fenntartani a rendet, hiszen az ország különböző részein fellángoltak az erőszakos cselekmények.
 
Az iraki belügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Irak eltörölte a rendőri erők összes szabadságát és azokat készenlétbe helyezte. A hadsereg és a rendőrség továbbá lezárta az utakat és alaposan átvizsgálta a járműveket, számítva további erőszakos cselekményekre.
 
A június 30-án esedékes amerikai kivonulást követően a többi iraki városban már jelenlévő többezer katona mellett további több, mint 120 ezer katona és rendőr fog Bagdadban és környékén állomásozni. Mindez a tavaly év végén Irak és az Egyesült Államok között létrejött egyezmény része.
 
Katonai források beszámolói szerint a védelmi erők sikeresen megakadályoztak több olyan „terrorcselekményt” is, melynek célja az volt, hogy megzavarja az amerikai hadsereg kivonulását.
 
Ugyanezen források hozzátették, hogy sikerült három titkos fegyver –és robbanószer raktárat  is leleplezni Bagdad különböző kerületeiben.
 
A robbantássorozat, mely a múlt héten zajlott le Bagdadban és Irak északi részén – köztük két támadás, mely összesen több, mint 150 emberéletet követelt – mindenesetre megrázta az irakiak saját katonai és rendőri erőikbe vetett bizalmát.
 
Forrás: Al-Jazeera

Cikk itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr881214505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása