Obama nem engedélyezne egy Irán elleni izraeli csapást

2009.07.08. 14:44 salamonmandy

 

 
 
 
„Az Egyesült Államok egyáltalán nem adott zöld utat az Irán nukleáris létesítményei ellen irányuló támadásnak” - mondta Barack Obama, az USA elnöke kedden.
 
Obama a Joe Biden alelnök által tett kijelentésekre reagálva mondta ezt, melyek azt sugallták, hogy az Egyesült Államok nem állna egy izraeli katonai akció útjába.
 
Egyenesen megmondtuk az izraelieknek, hogy fontos, hogy megpróbáljuk nemzetközileg megoldani a helyzetet, olyan módon, hogy az ne eredményezzen konfliktust a Közel-Keleten.” – közölte a jelenleg Ororszországban tartózkodó Obama egy CNN interjú során.
 
Nagyon fontos, hogy az üggyel kapcsolatban olyan egyértelmű legyek, amennyire csak tudok és a kormányunk is annyira következetes legyen, amennyire csak tud.” - mondta Obama.
 
Az amerikai elnök elmondta, hogy Biden csak arra az egyértelmű tényre utalt, miszerint „mi nem mondhatjuk meg más országoknak, hogy mik a biztonsági érdekeik. Az is igaz azonban, hogy az Egyesült Államok politikája az, hogy Irán nukleáris létesítményeinek ügyét békésen oldjuk meg a diplomácia segítségével.”
 
 
Izrael hivatalosan nem kommentálta sem Biden, sem pedig Obama kijelentését.
 
Az izraeli védelmi erők számításba vették azt a lehetőséget is, hogy nem fogják megkapni az USA engedélyét, amellyel Irán megközelítésére Irak légterét használhatnák.
 
A The Washington Times szerint Benjamin Netanyahu és képviselői hivatalosan nem kérték sem az Egyesült Államok támogatását, sem pedig engedélyét egy lehetséges Irán elleni csapásra, attól tartva, hogy a Fehér Ház azt nem biztosítaná.
 
Forrás: The Jerusalem Post

Cikk itt.

Címkék: usa izrael irán

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr591234291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása