A palesztin-jordán feszültség egyre fokozódik

 
 
 Jordán hatóságok megkezdték több ezer, Jordániában élő palesztin állampolgárságának a visszavonását, hogy elkerüljenek egy olyan helyzetet, melyben palesztinokat ideiglenesen „újra letelepítenék” a királyságban – írja a Jerusalem Post.

Az új intézkedés fokozta a feszültséget a jordánok és a palesztinok között, akik mára Jordánia lakosságának mintegy 70%-át teszik ki.

A feszültségek még élesebbé váltak a hétvége folyamán, amikor Jordánia Al-Faisali nevű futballcsapatának több tízezer szurkolója olyan jelmondatokat hangoztatott, melyek a palesztinokat árulóként és Izraellel együttműködőként ítélték el.

Az Al-Faisali Zarqa (Jordánia) városában játszott a jordániai palesztinokból álló, rivális Wihdat focicsapattal.

„Rendőröknek kellett közbeavatkozni, hogy a jordán szurkolók meg ne lincseljék a Wihdat csapat tagjait és szurkolótáborát.” – nyilatkozták szemtanúk. A szemtanúk beszámolói szerint az Al-Faisali csapat jordán szurkolói üres üvegeket hajigáltak a palesztin játékosokra és szurkolóikra.

Több jordán lapban megjelent riport is beszámolt arról, hogy a jordán szurkolók palesztin ellenes jelmondatokat ismételgettek és Palesztinát, a PFSZ-t, Jeruzsálemet és az Al-Aqsa mecsetet szidalmazták.

Ali bin Hussein herceg, a jordán Nemzeti Futballszövetség elnöke elítélte a jordán szurkolók rasszista megnyilvánulásait és megjegyezte, hogy a felelősöket meg fogják büntetni.

Tarek Khoury, a Wihdat focicsapat elnöke, ahogy a jordán szurkolók sértegetni kezdték a palesztinokat és az Al-Aqsa mecsetet, utasította játékosait, hogy hagyják el a pályát.

Palesztinok elmondták, hogy az összetűzés egy újabb jele volt a két fél közti növekvő feszültségnek.

"Sok Jordániában élő palesztin meg van róla győződve, hogy a jordán hatóságok el akarják őket zavarni." – nyilatkozta Ismail Jaber, csiszjordániai ügyvéd, aki majdnem 20 éve él a Jordán Királyságban. „Növekvő elégedetlenség és bizonytalanság jelent itt meg a palesztinok között.”

Ismail Jaber és más palesztinok szerint a feléjük irányuló jordán ellenségeskedés Benjamin Netanyahu, izraeli miniszterelnök hatalomra kerülése után érte el csúcspontját.

Több jordán kormányhivatalnok szerint Netanyahu és Avigdor Lieberman külügyminiszter titokban azon munkálkodnak, hogy Jordániából palesztin államot csináljanak.

Megelőző intézkedésként a jordán hatóságok nemrégiben elkezdték visszavonni több tízezer palesztin állampolgárságát, kétségbeesésben hagyva ezzel az embereket – írja a Jerusalem Post.

 

A jordán fél azzal igazolta legutóbbi intézkedését, hogy szeretnék megakadályozni egy olyan helyzet kialakulását, melyben a palesztinoknak nem lenne lehetőségük, hogy visszatérjenek az Izraelben lévő eredeti otthonukba.

Nayef al-Kadi, jordán belügyminiszter elmondta, hogy az új intézkedés ellenére a palesztinok megtarthatják majd státusukat, mint a királyság állandó lakosai. A szóban forgó személyek olyan sárga személyigazolványt fognak kapni, amiket azok számára bocsátanak ki, akiknek Ciszjordániában van az otthonuk és rokonaik.
 

"Ragaszkodunk hozzá, hogy Jordánia nem Palesztina, csakúgy ahogy Palesztina sem Jordánia." - hangsúlyozta a belügyminiszter.

Forrás: Jpost

Cikk itt.

Címkék: jordánia

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr191259209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ajsura 2009.07.22. 19:32:22

hát ez durva érdekes...és akkor Izrael miért Palesztina..? Csak mert több mint 3000 évvel ezelőtt helén filiszteusok lakták Ashkelont, Ashdodot, Gázát...és mint büntetés, a zsidó háború eleste után a Római Birodalom átnevezte Judeát egy ezer éve kihalt nép után Filiszteának....?? A török birodalom bukása után a Népszövetségtől Palesztina elnevezéssel Nagy Británia a mai Izrael és Jordánia területét kapta... mint mandátum, és az arabok által elutasított zsidó és arab részre elosztó /az arab rész elsősorban a mai Jordánia volt/ ENSZ-határozat után maradtak hoppon azok az arabok, akiknek nem sikerült a sokszoros túlerő ellenére a"tengerbe szorítani" a zsidókat... mint ahogy a későbbiekben sem. De mi ez a blődli a "palesztinokkal"? Az ég világon semmi különbség sincs egy izraeli arab és egy jorjániai arab között, maximum annyi, hogy az izraelinek lényegesen magasabb az életszínvonala. Hihetetlen mit kavarnak az arab államok...pedig húsz év múlva már Európa lakosságának a harmada arab és török lesz... Én megpróbálok addig valahogy gyorsan, normálisan élni...

süti beállítások módosítása