Virágzik a szervkereskedelem Irakban

2009.07.22. 20:55 salamonmandy

 

Az Irakban tapasztalható hihetetlen szegénység táplálja az emberi szervekkel való illegális kereskedést.
 
Több száz emberről feltételezik, hogy a tavalyi év során bagdadi szervkereskedőkön keresztül eladta veséjét, vagy valamilyen más szervét.
 
Karim Hussein az Irak déli részén fekvő Amara tartományból tette meg a hosszú utat Bagdadba, mert kétségbeesetten szüksége volt arra a 3000 dollárra, melyet egyik veséje eladásáért kaphat.
 
 Fotó: www.swissinfo.ch
 
 „Kölcsönt vettem fel, hogy felépítsem a házam.” – mondta a férfi az Al-Jazeerának.
 
„Azt hittem, találok majd munkát, hogy vissza tudjam fizetni a kölcsöneimet, de az az összeg amit kapok, nem elég rá, hogy etessem a családom. Nyolc gyermekem van.”
 
Az iraki kormány felmérései szerint az irakiak mintegy 23%-a él szegénységben, ami azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek napi 2,2 dollárból, vagy még kevesebből kell megélniük.
 
A munkanélküliség szintén magas, az ENSZ és az iraki kormány adatai szerint a lakosság körülbelül 18%-a nem dolgozik, de nem hivatalos felmérések szerint ez az arány a 30%-ot is elérheti.
 
A szervkereskedők - akik megszervezik az üzletet a kétségbeesett nélkülözők és azok között, akik reménytelenségükben hajlandóak fizetni, hogy megmentsék egy szerettük életét - általában a kórházak körül találhatók meg.
 
Habár az iraki törvények lehetővé teszik, hogy az emberek felajánlhassák szerveiket, a szervek eladása illegális.
 
Ennek ellenére az egyik vásárló elmondta, hogy több, mint 15 ezer dollárt fizetett az egyik kereskedőnek.
 
„Egy szervkereskedőn keresztül 15 ezer dollárért vásároltam vesét.” – mondta Sadik Hamza. „Az összeg nagy részét, körülbelül kétharmadát megtartotta magának a szervkereskedő és csak egyharmadát adta a donornak.”
 
A szerveket vásárlók nagytöbbsége iraki, de mivel a virágzó szervkereskedelem híre gyorsan terjed a régióban, jelentések szerint máshonnan is érkeznek emberek, hogy biztosítsák maguk számára a szükséges szervet.
 
Forrás: Al-Jazeera

Cikk itt.

Címkék: irak

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr611261733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása