Gilad Shalit és a beduin

2009.07.30. 21:57 salamonmandy

 

Izrael a Gázába vezető átkelőhelyeket továbbra is lezárva tartja, mindaddig, amíg szabadon nem engedik Gilad Shalitot.” – mondta Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök Jim Jones amerikai nemzetbitonsági tanácsadónak szerdán. 

Gilad Shalitot az izraeli védelmi erők katonáját még 2006 június 25-én ejtették foglyul palesztin milicisták a Gáza-övezethez közeli Kerem Shalomban.
A tárgyalások, melyeknek célja az volt, hogy Shalitot több száz izraeli börtönben fogvatartott palesztinért cserébe szabadon engedjék, sikertelenek voltak, ezért Mubarak egyiptomi elnök nemrégiben azzal vádolta Izraelt, hogy késlelteti a Gázában három éve fogva tartott Gilad Shalit kiszabadításának ügyét.
A 19 éves korában elrabolt Shalitot azóta több európai és amerikai város, így Róma, Párizs, Miami és New Orleans is díszpolgárává avatta.

 Bár Ehud Barak izraeli védelmi miniszter korábban úgy döntött, hogy engedélyezi több száz tonna cement bevitelét a Gáza-övezetbe, ez nem jelent semmiféle változást a gázai átkelőket érintő politikájukban – nyilatkozták a miniszterelnökhöz közeli források.

 
Az izraeli 170 ezer fős beduin lakosság kisebbség az arab kisebbségen belül. Manapság már nem jellemző rájuk a vándorló életmód. Helyette vagy városokba költöztek, vagy a Negev-sivatagban, félnomád körülmények között, az állam által el nem ismert telepeken, főleg pásztorkodásból élnek. A beduin törzsek életét nemcsak az alacsony iskolázottságuk, de a bűnözési arány és - a rossz, vagy teljesen hiányzó egészségügyi ellátás miatt – a csecsemőhalandóság is gátolja a fejlődésben, előrelépésben. Az Izraellel kötött „vérszövetség” jeleként a beduinok közül sokan önkéntesként harcolnak az izraeli hadsereg oldalán. Cserébe azt remélik, hogy majd jobb bánásmódban részesülnek a kormány által, erre azonban a jelek szerint még várniuk kell.
Forrás: hetek.hu
A
z Izraeli Védelmi Erők összesen több, mint 300 tonna cement bevitelét engedélyezte a Gáza-övezetbe.
 
De Izraelen belül nemcsak a zsidók fáradoznak Shalit kiszabadításán. Salam al-Hoziel, a dél-izraeli Rahat városában élő beduin sejk aláírásgyűjtő kampányba kezdett az elrabolt izraeli katona szabadonbocsátásáért. – írja a Jerusalem Post.
A sejk elmondása szerint az aláírásgyűjtés sokféle reakciót váltott már ki az emberekből, az ölelésektől és dícsérő szavaktól egészen a halálos fenyegetésekig.
 
Mindez egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor al-Hoziel látott egy Shalitról szóló riportot a televízióban. A férfi bevallása szerint a riportot megnézve nehezen tudott elaludni és rosszérzésétől egészen addig nem tudott megszabadulni, míg munkába nem kezdett. „Szörnyen éreztem magam a családja miatt és miatta is. Ha nem lennének a katonák, most mi sem lennénk életben.” – nyilatkozta a férfi.
 

Gilad Shalit

Ezt megelőzően al-Hoziel nem dolgozott, így összepakolta néhány dolgát, majd az egész Izraelt átívelő „zarándoklatba” kezdett, hogy kiszabadítsa a katonát. Al-Hoziel bejárta az egész országot, és Jeruzsálemben még Noam Shalittal, Gilad Shalit apjával is találkozott.

 
De amikor a hatgyermekes férfi visszatért délre, az események egészen más fordulatot vettek. A rahati iszlamista mozgalomtól halálos fenyegetéseket kapott, majd körülbelül egy hónappal ezelőtt egy autóból tüzet nyitottak a házára.
 
Al-Hoziel azonban ennek ellenére sem adja fel kampányát. „Semmi nem fog megállítani.” – mondta a férfi. „Addig folytatom ezt, amíg Gilad ki nem szabadul és újra együtt nem lehet a családjával.”
 
A napokban a Haaretz vezető izraeli napilap arról is beszámolt, hogy izraeli csoportok egy olyan törvény elfogadásáért kampányolnak, mely az izraeli börtönökben fogvatartott palesztin rabok számára lehetetlenné tenné a látogatók fogadását, azon az alapon, hogy Gilad Shalitnak sincs lehetősége találkozni szeretteivel.

 

Forrás: Jerusalem Post

Címkék: izrael gáza övezet

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr981278530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása