Debütált a Hamasz első nagy játékfilmje

2009.08.03. 22:09 salamonmandy

 

A Gáza-övezetben bemutatták az első nagy játékfilmet, melyet a Hamasz készített. A film címét Imad Aqelről, egy palesztin aktivistáról kapta, akit Izrael 13 katona és telepes haláláért tart felelősnek.
 
A film rendezője, Majed Jendeya - aki tanulmányait Németországben folytatta - elmondta, hogy reményei szerint a filmet Franciaországban, a cannes-i filmfesztiválon is bemutatják majd.
 
A film újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamasz „betört” a média világába is. A Hamasznak egyébként van televízió csatornája, saját rádióállomása és több újságja is.
 
A közönség tapsolt és tombolt, amikor a színész szájából elhangzott a film leghíresebb sora: „Az izraeli katonák megölése istenimádat, mellyel közelebb kerülünk Allahhoz.” –tudósít az Al-Jazeera
 
A filmet, az egykori izraeli telepen, Ganei Talban épített helyszínen forgatták a Gáza-övezetben.
 
A film a Hamasz megalakulását mutatja be a nyolcvanas években és azokat a támadásokat melyeket Aqel vezetett az izraeli hadsereg ellen Ciszjordániában és a Gáza-övezetben. A film továbbá beszámol az izrael és a PFSZ között létrejött osloi békeszerződés aláírásáról 1993-ban.
 
A film főszereplőjét, Imad Aqelt 22 éves korában ölték meg az izraeli katonák, amikor 1993-ban körülvették a Gáza-övezetben lévő rejtekhelyét.
 
A hírportál szerint a több hónapon keresztül készülő film költségvetése 120 ezer dollár volt és forgatókönyvét Mahmoud al-Zahar, a Hamasz egyik vezetője írta.
 
A filmben szereplő négy színész a tavaly decemberben, a Gáza-övezet ellen irányuló 22 napos izraeli támadásokban vesztette életét.
 
Forrás: Al-Jazeera

Cikk itt.

Címkék: izrael hamasz palesztin gáza övezet

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr781286946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása