Az iraki miniszterelnök a falludzsaiak segítségét kéri

fallu2.jpgAz iraki miniszterelnök, Núri al-Máliki felszólította Falludzsa lakosait, hogy űzzék ki az al-Kaidához kötődő felkelőket, akit a város felett átvették az ellenőrzést – olvasható a BBC-n.

Máliki elmondta, ha az emberek elűznék a terroristákat, megmenekülnének egy katonai akciótól.

Az iraki erők jelenleg is készülődnek, hogy visszavegyék a várost, amely napokkal ezelőtt kicsúszott a kormány kezéből. Már eddig is több százan menekültek el a kormányerők által irányított bombázás és légitámadások elől.

A korábbi iraki nemzetbiztonsági tanácsadó, Movaffak al-Rubaje a BBC-nek elmondta, hogy lehetetlenség egész Irakot megvédeni az al-Kaidához közel álló fegyveresektől. „Ez megtörténhet és meg is fog történni a jövőben, mert nem lehet több millió irakit katonai szolgálatba helyezni és az ország minden utcáját megvédeni.”

„Ezek az emberek (a fegyveresek - a szerk.) nagyon motiváltak, jól képzettek és azért tudják ezt csinálni, mert átmosták az agyukat, nagyon szelektív módon értelmezik az iszlám vallást. Brutálisak, könyörtelenek, anarchiát akarnak” - tette hozzá.

Kormányközeli források szerint a felkelők a szomszédos Szíriából fegyvereket csempésztek a városba. A harcok eközben folytatódnak a szintén Anbar provinciában lévő Ramadiban is, amelynek több része is a fegyveresek kezére jutott. Mind az Egyesült Államok, mind pedig Irán felajánlotta a katonai segítségnyújtást, de csapatküldésről nem volt szó.

Falludzsa az irakiak közül sokaknak emblematikus hely, főleg a szunnita arabok számára, "Irak Jeruzsálemének" és a mecsetek és minaretek városának is nevezik. 2004-ben a városban súlyos harcok dúltak a felkelők és az amerikaiak által támogatott erők között.

Sok falludzsai lakos szerint az iraki hadsereg a miniszterelnök síita vezetésű kormányát szolgálja és sok szunnita úgy gondolja, hogy közösségüket a terrorista-ellenes lépésekkel vették célba.

Anbarban a legutóbbi erőszakos események akkor vették kezdetüket, amikor múlt hónapban Ramadi városában a katonai csapatok feloszlattak egy szunniták által vezetett tüntetést.

Címkék: irak nuri al maliki Falludzsa anbar

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr905738881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EGYIKRESEM 2014.01.06. 23:54:16

"Érdekesek" ezek a szélsőségesek.
Az iPhone, meg a SUV, egyéb luxus kell nekik, de a Nyugat egyéb mocska (=civilizált viselkedés) már nem.

Én szépen körbezárnám őket, mint Iránt, aztán süllyedjenek vissza a kőkorszakba, és lándzsákkal-botokkal intézzék el egymás között a vallási vitáikat.
Ha kellenek a civilizált világ találmányai, akkor fogják vissza magukat.

Csak kár, hogy ott ülnek az olajmezőkön, igy mindig lesz olyan aki ezért cserébe tolja nekik a fegyvereket meg a többit.

süti beállítások módosítása