Demokrácia? – Marokkó betiltotta a Le Monde keddi számát

2009.08.05. 14:51 salamonmandy

 

A marokkói hatóságok betiltották a francia nyelvű Le Monde keddi számának terjesztését, mivel az egy közvélemény-kutatást tartalmazott Marokkó királyának, VI. Mohammednek az elmúlt tízéves uralkodásáról.
 
A marokkói hatóságok nem engedélyezték, hogy a szóban forgó lap marokkói területre érkezzen és hétfőn este, a casablancai repülőtéren megállították a lap terjesztését.
 
Mindez nem sokkal azután történt, hogy a marokkói belügyminisztérium múlt szombaton két másik marokkói magazin - a Telle Qu'elle és a Nichane - számait is lefoglalta, mivel azok tartalmazták az említett közvélemény-kutatás eredményeit.
 
A közvélemény-kutatásban mintegy 1100 marokkói véleményét kérdezték meg VI. Mohammed király uralkodásáról és a megkérdezettek 91%-a elégedett, vagyon nagyon elégedett volt vele.
 
Ahmed Ben Shamsi, a Telle Qu'elle és a Nichane kiadója, elmondta, hogy a marokkói hatóságok közölték vele, hogy a királlyal kapcsolatos közvéleménykutatás elvégzése nem elfogadható, de mindazonáltal nincsen olyan törvény, mely megtiltaná az effajta közvélemény-kutatást.
 
A kiadó hozzátette, hogy a marokkói belügyminisztérium kétszer is megszegte a törvényt: először akkor, amikor nem magyarázta meg a lapok lefoglalására irányuló döntését, másodszor pedig akkor, amikor a lefoglalt lapokat anélkül semmisítette meg, hogy megvárta volna a bírósági határozatot az ügyben.
 
A marokkói kommunikációs miniszter szombaton elmondta, hogy ha a Le Monde leközli a közvéleménykutatást, akkor betiltják a lapot és hozzátette, hogy a marokkói monarchia nem vita tárgya és nem lehet közvélemény-kutatás alapja.
 
Forrás: Al-Jazeera

Cikk itt.

Címkék: franciaország marokkó

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr561290598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása