Izrael befagyaszthatja a nyugati parti építkezéseket

2009.08.19. 20:11 közelkelet

 

Izrael állítólag meghajolt az amerikai nyomás előtt, s beleegyezett, hogy felfüggeszti az 1967-ben megszerzett területeken való építkezéseket – írja a közel-keleti eseményekkel foglalkozó The Media Line.

 
Az izraeli kormány felhagy a nyugati parton és Kelet-Jeruzsálemben való építkezésekkel, amely eleddig a palesztinokkal való béke egyik legfontosabb akadálya volt. Benjamin Netanyahu miniszterelnök, Ehud Barak védelmi miniszter és Ariel Attias építésügyi miniszter abban állapodott meg, hogy 2010 elejéig befagyasztja a munkálatokat – adta hírül a Ynet izraeli hírportál. Az izraeli miniszterelnöki hivatal azonban sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta a híreszteléseket.
 
A The Media Line-nak nyilatkozó Mark Regev, a miniszterelnöki hivatal szóvivője elmondta, hogy „Izrael az Egyesült Államokkal a rendezés igen érzékeny témáiról egyeztet, hogy közös álláspontra jussanak”.
 
Ariel Attias az intézkedést „várakozó politikaként” definiálta, amelyet majd George Mitchell amerikai közel-keleti megbízottnak (akivel Netanyahu a jövő héten Londonban fog találkozni) kíván bemutatni, mondván, Izrael felkészült arra, hogy előrébb jussanak a politikai rendezés tekintetében.
 
Palesztin oldalról azonban óvatosan tekintenek a fejlemények elé. Mahmoud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnökének tanácsadója, Nimr Hammad kétségét fejezte ki az intézkedéssel kapcsolatban, de nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az építkezések felfüggesztése esetében Abbasz találkozik Netanyahuval – az az Abbasz, aki addig nem hajlandó izraeli kollégájával találkozni, ameddig a nyugati-parti és a kelet-jeruzsálemi építkezések folytatódnak. Hammad hangsúlyozta: „Izraeli részről elkötelezettségre van szükségünk a telepes politika megállítására és a kétállamos megoldás melletti kiállásra. Csak ebben az esetben ülünk le ismét tárgyalni.”
           
Habár hivatalos megerősítést még nem kaptak, az intézkedés haragra lobbantotta az izraeli jobbszárny képviselőit, akik szerint a telepes tevékenységek felfüggesztése szembe megy az izraeliek akaratával és ellentmond a miniszterelnök azon korábbi ígéretének, amelyet még év elején a választások során tett.
 
A Yesha Tanács, a nyugati parti zsidó közösségek törvényhatósági tanácsainak ernyőszervezete szerint az intézkedés egyenlő „az amerikai adminisztráció által támasztott parancsok előtti behódolással.
 
Egyiptom Jordánia mellett az egyetlen arab ország, amely teljes diplomáciai kapcsolatban áll Izraellel. Kairó reményét fejezte ki, hogy szerepe megnövekedhet a regionális béke tető alá hozásában, s közvetíteni tud Izrael és a palesztin Hamasz között a fogolycserék ügyében.
 
Barack Obama amerikai és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az arab-izraeli ellentét megoldásának kezdeti lépéseiről egyeztet – tudósított a londoni székhelyű, arab nyelvű Al-Quds Al-Arabi.  A források szerint a terv magában foglalja a palesztin menekültek kompenzációját a „visszatérés joga” formula helyett, az 1967-es határok megváltoztatását, s egy demilitarizált palesztin állam létrehozását, Jeruzsálemmel, amely mindkét állam fővárosa lenne.
 
Hammad szerint nem kétséges, hogy kapcsolat van az izraeli döntés időzítése és Mubarak látogatása között. Mubarak valószínűleg az Arab Kezdeményezésről kíván Obamával beszélni, arról az átfogó tervről, amely az összes arab államot és Izraelt érintené – ezt először Szaúd Arábia ajánlotta 2002-ben, amit még 2007-ben megerősítettek.
 
Ez úgy próbálta megoldani az arab-izraeli konfliktust, hogy normalizálni igyekezett a kapcsolatokat Izrael és az egész arab világ között, cserébe pedig elvárta, hogy a zsidó állam vonuljon ki az 1967-ben elfoglalt területekről, ráadásul a palesztin menekültek „igazságos letelepedését” helyezte kilátásba. Az építkezések befagyasztása Netanyahu pozícióját erősítené Washingtonnal szemben, amely azt akarja elérni, hogy Izrael állítsa meg további zsidó közösségek kialakítását a nyugati parton és Kelet-Jeruzsálemben.

 

Forrás: The Media Line

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr941324109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása