Jemen száz felkelővel végzett

2009.08.24. 15:27 közelkelet

A jemeni biztonsági erők több mint száz felkelőt, köztük két vezetőt likvidáltak az ország északi részén a két hete megindított offenzíva során – adta hírül a BBC.

A siíta ellenállók elleni hadműveletet két hete kezdték el, amelynek során légi fegyvereket, a tüzérséget és tankokat is bevetettek. Az offenzíva célja a rebellisek megtörése és Harf Sufyan város visszaszerzése volt.
 
Kormányzati források szerint az elmúlt két napban sikerült teljesen megtisztítani a várost a lázadóktól, akik vagy elmenekültek, vagy pedig megadták magukat.
 
A jemeni felkelők, a zajdita siíta szekta tagjai a főként szunniták által lakott Észak-Jemen területén szeretnék visszaállítani a siíta uralmat.
 
Jemen: bukásra ítélve?
Az amerikai Foreign Policy külpolitikai folyóirat és a független The Fund for Peace kutatóintézet immáron ötödik alkalommal állította össze a bukott államok rangsorát (Failed States Index), amelynek egyik szegmensében igen „előkelő” helyet foglalt el Jemen. A közel-keleti ország harmadik lett azon a listán, amely az elkövetkező hónapokban a legnagyobb veszélynek kitett országokat állítja sorrendbe. Az elemzés leginkább a menekültek és a fundamentalisták beáramlására teszi a hangsúlyt. A bukott államok listáját toronymagasan vezető Szomáliából ugyanis tavaly 50 ezer menekült érkezett az Ádeni-öblön keresztül, tovább destabilizálva az országot. Ráadásul a szaúdi al-Kaida tagok is vérszagot éreztek – őket a gyengekezű Ali Abdullah Saleh  elnök bátorította fel, aki továbbra sem tudja megakadályozni a harcosok beáramlását. Januárban az al-Kaida szaúdi és jemeni ága egyesült, 2004 óta az ismétlődő határ menti siíta rebellióval találja szembe magát Szanaa. A nagyrészt az olajtól függő gazdaság is recesszióban van, a népességrobbanással pedig a munkanélküliség az egekbe szökött.
 
Forrás: BBC, Foreign Policy

 

Címkék: al kaida jemen siíta

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr561335031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása