A szuverén palesztin állam két éven belül megvalósulhat

2009.08.25. 20:53 salamonmandy

Salam Fayyad, palesztin miniszterelnök ma azt nyilatkozta, hogy a következő két évben a legfontosabb ügyre, vagyis a független palesztin állam létrehozására és az ehhez szükséges minden szinten megnyilvánuló együttműködésre fog a kormánya koncentrálni. Fayyad továbbá felszólította a nemzetközi közösséget, hogy a cél megvalósításához biztosítsa támogatását – adta hírül az Al-Jazeera.  

Fayyad a Ramallahban tartott sajtókonferencián körvonalazta azt a dokumentumot, melynek célja a megszállás megszűntetése és a palesztin állam létrehozása. A miniszterelnök megerősítette, hogy ehhez szükség lesz a Nyugati Part és a Gáza-övezet közti nemzeti egységre és az arab országok és a nemzetközi közösség anyagi és politikai támogatására. 

A dokumentum nagyban támaszkodik a Palesztin Felszabadítási Szervezet programjához, amennyiben célja a palesztin állam létrehozása Jeruzsálem fővárossal, az 1967-ben megszállt palesztin területeken.

A dokumentum egyik legfontosabb célja, hogy repteret építsenek a Nyugati Parton és helyreállítsák Gáza repterét, mellyel biztosíthatják a légi közlekedés szabadságát, amely elengedhetetlen eleme az önálló állam létrehozásához vezető lépéseknek. 

A dokumentum tervei között szerepel továbbá, hogy létrehozzák a jövőbeli állam intézményeit, infrastruktúráját, vasúthálózatát, nagy adókedvezményeket adnának a külföldi befektetőknek és biztosítják a víz és energiaforrásokat, hogy egy „szabad, demokratikus és stabil Palesztinát” hozzanak létre.
 
Habár a tervezet nem túl részletes, mégis ezeknek a céloknak a kitűzése elrugaszkodás az elmúlt tizenöt év politikájától, mely az intézmények kiépítése helyett kizárólag az Izraellel való tárgyalásokra koncentrált – írja a ynetnews.com.
 
A Nyugat támogatását élvező Fayyad szerint a palesztinoknak nem szabad az Izraellel való végleges megbékélésig várniuk, hanem el kell kezdeniük letenni saját államuk alapjait.
 
Eközben megkezdte látogatását Izraelben és a palesztin területeken a The Elders nevű szervezet (A kormányoktól független szervezetet még Nelson Mandela alapította 2007-ben, nyolcvankilencedik születésnapján és célja a békefolyamatok támogatása és globális krízisek megoldása – a szerk.) nemzetközi küldöttsége, melynek tagjait a világ korábbi politikai vezetői alkotják és amelynek célja a közel-keleti békefolyamat elősegítése.
 
A küldöttség vezetője a korábbi brazil elnök, Fernandi Cardoso és tagja a volt amerikai elnök, Jimmy Carter, a korábbi ír elnök, Mary Robinson, Desmond Tutu és a volt svéd miniszterelnök, Gro Brundtland.
 
Forrás: Al-Jazeera, ynetnews.com
 
Címkék: izrael palesztin gáza övezet nyugati part

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr51338115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása