McCain a libanoni helyzetről

2009.09.12. 20:36 salamonmandy

 

John McCain, amerikai szenátor pénteken a szenátus előtt elmondott beszédében azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államoknak határozottabban kellene fellépnie annak érdekében, hogy Libanonban tiszteletben tartsák a júniusi demokratikus választások eredményét.
 
McCain hozzátette, hogy az USA-nak támogatnia kellene a libanoni pártokat, hogy oly módon alakítsanak kormányt, mely összhangban áll az alkotmányukkal.
 
„Az elmúlt napokban egy új politikai krízis előjeleit láttuk Libanonban és míg mindannyiunknak azt kell remélni, hogy ez a krízis könnyen és békésen megoldódik, az ország történelmét ismerve tudhatjuk, hogy nagyon is lehet, hogy ez nem így fog
alakulni” – nyilatkozta McCain.
 
A szenátor a libanoni ellenzéket tette felelőssé az egyre bonyolódó kormányalakítási folyamatért és elmondta hogy „a Hezbollah már egy ideje azon fáradozik, hogy meghiusítsa a kormányalakításra irányuló erőfeszítéseket.”
 
McCain szerint a Március 8 koalíció azért követeli magának a telekommunikációs tárcát, mert a Hezbollah meg akarja tartani ellenőrzését a libanoni telekommunikáció fölött.
 
A Hezbollahot tovább kritizálva McCain elmondta, hogy Libanonban nem lehet tartós béke, sem hosszantartó stabilitás a politikai élet terén, mindaddig amíg a Hezbollah felfegyverzett és független milíciaként szabadon működhet tovább.
 
„Előbb vagy utóbb, így vagy úgy – ahogy ezt az ENSZ biztonsági tanácsa is kérte már - a Hezbollahot le kell fegyverezni” – mondta McCain.
 
A szenátor arról is beszélt, hogy az Egyesült Államoknak komolyabb diplomáciai erőfeszítéseket kellene Szíria irányába tennie, valamint kritizálta a szíriai rezsimet, amiért az megkönnyítette az öngyilkos merénylők Irakba jutását.
 
McCain azért is kritikával élt Szíriával szemben, mert az véleménye szerint ellenséges Izraellel, de jó kapcsolatokat ápol Iránnal.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr631377814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása