Tovább gyűrűzik a szervkereskedős botrány

 

Svédország igazságügyi kancellárja úgy döntött, hogy nem kezdeményez nyomozást az Aftonbladet, svéd napilap ellen – olvasható az ynetnews.com-on.
 
Az Aftonbaldet akkor került a figyelem központjába, amikor megjelentetett egy izraeli katonákat szervkereskedelemmel vádoló cikket.
 
Svédország legnagyobb napilapja, a baloldali Aftonbladet, kulturális rovatában több hasábot szentelt az „Elrabolják a fiaink szerveit” címet viselő cikknek.
 
A beszámoló palesztinok állításaira támaszkodott, miszerint az Izraeli Védelmi Erők fiatal férfiakat fogtak el a Nyugati Parton és a Gáza-övezetben egyaránt, később pedig hiányzó szervekkel találtak rá az elraboltak holttestére.
 
Boström cikke kapcsolatba hozta az ügyet a nemrég nyilvánosságra került New Jersey-i bűnszervezettel. Ebbe a bűnszervezetbe tartozott több amerikai rabbi és egy Levy Izhak Rosenbaum nevű férfi is, akit szervkereskedelemben való közreműködéssel vádolnak (Közel-Kelet Blog korábbi bejegyzése alapján).
 
A nagy port kavaró cikk megjelenését követően többezer izraeli írt alá egy online petíciót, hogy bojkottálja az IKEA svéd bútoráruházat.
 
„Az Izraeli Védelmi Erők elleni középkori jellegű vérvád antiszemita megjelentetésekor és a svéd kormány az üggyel kapcsolatos folytonos hallgatása idején elfogadhatatlan, hogy tovább támogassuk a svéd IKEA-t” – állt a petícióban (Közel-Kelet Blog).
 
Svédország igazságügyi kancellárja, Göran Lambertz határozatot hozott arról, hogy a szóban forgó cikk ügyében nem índit vizsgálatot az Aftonbladet napilap ellen.
 
A svéd igazságügyi minisztériumba két panasz érkezett, melyekben az ügy kivizsgálását kérték, vagyis hogy a minisztérium derítse ki, vajon a cikk rasszista provokációként átlépte-e a sajtószabadság határait.
 
Az Aftonbladet augusztusban közölte le a cikket, de a cikk szerzője azóta sem szolgált semmilyen bizonyítékkal az üggyel kapcsolatban.
 
A cikk megjelenése heves indulatokat váltott ki Izraelben és több izraeli miniszter arra szólította fel a svéd kormányt, hogy határolódjon el a a cikk tartalmától. A svéd miniszterelnök, Fredrick Reinfeldt a szólás –és sajtószabadságra hivatkozva visszautasította az izraeli miniszterek kérését.
 
· 1 trackback Címkék: izrael svédország palesztin

A bejegyzés trackback címe:

https://kozelkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr441393682

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2009.09.20. 01:03:16

A Tudózsidó hírolvasója

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puncskocka 2009.09.20. 15:28:53

hmmm. úgy látszik, nem csak nálunk vannak ellentétek!

süti beállítások módosítása